Osijek dobio spomenik Stepincu: Problem što je uz parking

Izvor: B92, 09.Feb.2017, 15:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osijek dobio spomenik Stepincu: Problem što je uz parking

Osijek -- Spomenik kardinalu Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojziju Stepincu otkriven je u Osijeku dan uoči 57. godišnjice njegove smrti.

Predsednik Udruženja Marijan Gubina je tom prilikom rekao da se postavljanjem spomen-biste želela odati počast Stepincu, "njegovoj žrtvi i mučeništvu kroz koju je pokazao pravi smisao vere, te podsetiti Osječane koliko je važno biti spreman podneti žrtvu".

Za gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića Stepinac je, kako je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinarima, "jedan od najvećih hrvatskih sinova", a spomen-bista je "znak zahvalnosti za sve što je učinio za opstanak hrvatskog naroda".

Novinari i arhitekta Tomislav Prgomet, međutim, imali su prigovor na to što je spomen-bista postavljena, kako smatraju, na neprimerenom mestu, u neposrednoj blizini parkirališta.

Prgomet je primetio da je primereno mesto za postavljanje spomenika bilo kojem svešteniku ispred crkve ili župnog dvora, a da je ovo mesto "neprimereno i potcenjivački prema kardinalu Stepincu", prenela je Hina.

Spomenik Stepincu je postavljen u godini u kojoj mešovita katoličko-pravoslavna komisija razmatra život i delo kardinala Stepinca pre, za vreme i nakon Drugog svetskog rata.

Treći sastanak te komisije biće održan 13. i 14. februara u Novom Sadu, a na njemu će, kako se očekuje, SPC predstaviti dokaze da je katolički nadbiskup Stepinac aktivno učestvovao u stvaranju Nezavisne države Hrvatske (NDH) i u njenoj genocidnoj politici.

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje kako bi ukrstila istorijske argumente i rasvetlila ulogu i odgovornost Stepinca za zločine NDH tokom Drugog svetskog rata.

Zaključci rada Mešovite komisije, koja će se sastati još u Podgorici i Slavonskoj Požegi, očekuju se krajem godine.

Od tih zaključaka zavisi da li će Katolička crkva proglasiti Stepinca svetim.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.