Osam stvari koje sigurno niste znali o Nuteli

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Nov.2014, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam stvari koje sigurno niste znali o Nuteli

Za Nutelu ne treba previše objašnjenja, svi o njoj sve znamo, ili barem tako mislimo. Ali, uz ovaj omiljeni namaz vezuju se mnoge zanimljive i manje poznate činjenice koje donosi portal Mental Floss.

Navodno su za globalnu popularnost Nutele zaslužni Napoleon i Hitler. Naime, 1806. godine Napoleonova blokada britanske trgovine rezultovala je naglim porastom cena čokolade, pa su u Torinu proizvođači čokoladnih slatkiša u prvobitnu smesu od čokolade počeli dodavati lešnike. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Ispalo je da je proizvod koji su dobili bio bolji od početnog.

Kasnije, za vreme Drugog svetskog rata, cene čokolade ponovno skaču, a proizvođači, poučeni iskustvom kolega iz doba Napoleona, ponavljaju postupak. 1946. i tako nastaje "Pasta Gianduja", koja je 1964. preimenovana u "Nutellu".

2005. godine Nutela je, na 40. godišnjicu postojanja, bila poslužena u "Najvećem doručku" na kojem se okupilo 27.854 ljudi i jelo Nutelu, pa je omiljeni namaz tako ušao i u Ginisovu knjigu rekorda.

Nutela se prodaje u 75 zemalja sveta, a da bi se smestila količina koja se proda godišnje bilo bi potrebno 1000 fudbalskih igrališta.

Nutela je i na Facebooku, naravno, a 2009. godine stranica posvećena Nuteli, koja broji milione obožavatelja, bila je na trećem mestu najpopularnijih stranica, odmah nakon Facebook stranice Coca-Cole i Baraka Obame.

Postoji i Svetski dan Nutele. Pokrenuli su ga 2007. godine italijanski blogeri, a slavi se 5. februara. Međutim, kompanija Ferrero, koja proizvodi Nutelu, pokušala je 2013., iz nekog razloga, da ukine obeležavanje ovog dana.

Prvobitni italijanski naziv mešavine čokolade i lešnika, "Gianduja" (Đanduja), potiče od imena lika iz italijanske komedije, koji je poznat po neobičnom šeširu i magarcu na kojem jaše po gradu i nosi "duju", odnosno posudu u kojoj je, navodno, vino.

Gianduja je tako bio i prva maskota popularnog namaza.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Ove stvari o Nuteli sigurno ne znate!

Izvor: BKTV News, 21.Nov.2014

Za Nutelu ne treba previše objašnjenja, svi o njoj sve znamo, ili barem tako mislimo. Ali, uz ovaj omiljeni namaz vezuju se mnoge zanimljive i manje poznate činjenice.. . Navodno su za globalnu popularnost Nutele zaslužni Napoleon, a kasnije čak i Hitler! Naime, 1806. godine Napoleonova blokada...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.