Osam sati kroz sneg zbog pacijenata

Izvor: B92, 12.Mar.2015, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam sati kroz sneg zbog pacijenata

Lekari Hitne službe Doma zdravlja u Kuršumliji juče su uspešno stigli u najudaljenije i najnepristupačnije planinsko selo Trpeze.

Dve žene iz tog sela su zatražile hitnu lekarsku pomoć i hranu.

Hitna služba je do njih stigla posle osam sati probijanja kroz snežne nanose i po nepristupačnom terenu, uz pomoć specijalnog vozila s gusenicama – a sa njima je bila i ekipa B92.

„Ja ne znam, da niste došli, da li bih mogla da dva-tri dana da izdržim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ne crknem od muke. Ne bih mogla da izdržim ni bez hrane, ni bez svega“, ističe Milada Antonić iz sela Trpeze.

Reč je o dve sestre, jedna je nepokretna i teško obolela, dok je druga, kako se navodi, narušenog zdravlja. Potpuno su same na Radan-planini, a snežni nanosi su ih odsekli od grada već nedelju dana.

Dušanka Timotijević iz Hitne službe Doma zdravlja Kuršumlija ističe da je put, koji je počeo juče u deset sati pre podne, bio vrlo naporan.

„Dovoljno je da vam kažem da smo kod bolesnika stigli u 17 časova po podne. Naviknuti smo na pružanje takve vrste pomoći i krenuli smo. Stigli smo do bolesnika i pružili smo adekvatnu pomoć“, navodi Dušanka Timotijević.

Inače, najbliži komšija Milade Antonić i njene sestre Zorice udaljen ja šest kilometara od njihove kuće.

Međutim, i pored toga, on im se prvi našao pri ruci pre nego što su lekari uspeli da se probiju do njih.

„Putovao sam šest sati od moje kuće dovde. Nikakvu pomoć ona nije imala ni od koga. Smetovi su veoma veliki, visoki i do dva metra, a putevi su neprohodni“, ističe Miloš Đorđević, komšija iz sela.

Zbog velikih snežnih nanosa u planinskim selima opštine Kuršumlija stanje je veoma kritično.

Prema informacijama iz Doma zdravlja i opštine Kuršumlija, bilo je desetak poziva ljudi koji su zatražili hitnu lekarsku pomoć, kao i pomoć jer im nedostaje hrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.