Oružari krenuli na ulice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2010, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oružari krenuli na ulice

KRAGUJEVAC -

Više od 1.500 radnika kragujevačke Zastava oružje doputovalo je danas u Beograd na protest ispred zgrade Jugoimporta SDPR zahtevajući da im se namiri dug od 50 miliona dolara za robu koja je posredstvom te firme 80-ih godina prodata u inostranstvu.

Oni su u Beograd došli sa 34 autobusa i najavili da će ostati ispred zgrade sve dok ne razgovaraju sa čelnim ljudima te firme i Vlade Srbije.

"Ne pristajemo da odemo dok ne rešimo probleme sa onima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji su odgovorni za stanje u kome se Zastava oružje nalazi", kazao je predsednik Sindikata Zastava oružje Dragan Ilić.

Policija obezbeđuje skup i ne dozvoljava radnicima da uđu u zgradu Jugoimporta.

Radnici nose transparente: "Prevaranti - vratite nam naše pare", "Lopovi, lopovi", "Vratite oružarima pare" i slično. Oni su istakli da je njihov jedini cilj pravo na rad i na platu za normalno funkcionisanje.

Ilić je rekao da radnici Zastava oružja nisu primili plate, a da su proizveli robu u vrednosti 68 miliona dolara, a da je naplaćeno svega 18 miliona dolara.

Radnici traže da nadležni obezbede održivi razvoj fabrike, redovnost isplate zarada, vraćanje duga od 50 miliona dolara, uređenje odnosa svih subjekata u procesu proizvodnje i trgovine naoružanjem i vojnom opremom sa većinskim državnim kapitalom, kao i donošenje zakona o odbrambenoj industriji.

Prema oceni sindikata, status odbrambene industrije nije rešen, niti se jednako tretiraju svi subjekti u procesu proizvodnje i trgovine naoružanjem i vojnom opremom, a nema ni strategije za upravljanje odbrambenom industrijom.

Preduzeće Jugoimport SDPR saopštilo je juče da nema dospela dugovanja prema kragujevačkoj fabrici Zastava oružje i da čini sve da joj pomogne u poslovanju. Navodi se da su stara potraživanja Zastava oružja nastala u periodu od 1984. do 1988. godine po kreditnim državnim aranžmanima bivše SFRJ sa nesvrstanim zemljama.

"Kako su ovi aranžmani imali dominantno politički karakter, učesnici iz Jugoimport SDPR, isključivo kao nosilac spoljnotrgovinskog prometa, zajedno sa ostalim domaćim preduzećima iz odbrambene industrije - nisu mogli da utiču na ugovorne uslove iz ovih poslova", naveo je Jugoimport.

U saopštenju se dodaje da posle raspada bivše SFRJ ta potraživanja nisu mogla da budu naplaćena, jer ugovori nisu imali odgovarajuće instrumente obezbeđenja plaćanja, ali da se sada čine napori da se dug naplati.

"Deo potraživanja je naplaćen, ali taj proces ima svoju vremensku dimenziju i biće nastavljen i u narednom periodu", ističe se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.