Orlovat bez igrališta zbog sudskog spora

Izvor: RTS, 07.Sep.2019, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orlovat bez igrališta zbog sudskog spora

Najmlađi žitelji Orlovata kod Zrenajnina godinama čekaju novo igralište. Njima ne znače mnogo objašnjenja o nerešenim pravnim pitanjima, ali meštani i oni koji o tome odlučuju, kao da ne mare za njihova očekivanja.
Na parceli od 30 ari i 46 kvadratnih metara u ulici Prva proleterska u Orlovatu, već osam godina ne može da počne gradnju dečjeg igrališta, iako mesna zajednica za to ima projekat >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i novac.
 
Nekad je ovde vađena zemlja za ciglanu, potom je bila deponija, a sada uređena površina samo zahvaljujući meštanima. Kuća Dragomira Kovača je preko puta lokacije kojoj je po nadležnoj lokalnoj samoupravi Zrenjanin sporna namena zemljišta.
"Dovlačili, izravnali, spremili sve, dobili smo projekat, dobili smo pare. Oni su prebacili to sa ove teritorije na teritoriju pored Tamiša starog. To je pašnjak", kaže Dragomir Kovač iz Orlovata.
"Dece ima sve više, na našu sreću, u našoj ulici, a tako i u selu i mi apelujemo da jedan teren obezbede za decu i mislimo da je ovde idealno mesto", kaže Sanja Cedle, nastavnik matematike iz Orlovata.
Nakon dugogodišnjih sporenja oko vlasništva, Orlovat je od Pokrajine Vojvodine dobio četiri miliona dinara za rekultivaciju ovog zemljišta. Ukoliko se ne pokrene ništa sa mrtve tačke novac propada.
"Dobili smo novac, projekat je odrađen, znači sve je validno bilo, osma godina se čeka, da bi na kraju došli iz katastra iz opštine Zrenjanin da kažu da je to na građevinskom delu u Orlovatu i mora da bude van naseljenog mesta", kaže Milanko Radonjić, potpredsednik Saveta MZ Orlovat.
 
Za lokalnu samoupravu Zrenjanin sporna je upravo dozvola projekta od pre osam godina i dobijanje sredstava za igralište koja su prvobitno namenski tražena za ribnjak. Za ovu parcelu zavedenu kao republičko zemljište nađena je zamenska lokacija.
"Meštani jesu upoznati sa tim predlogom, nažalost deo meštana se ne slaže sa tim predlogom iz prostog razloga što oni misle da je moguće uraditi nešto što zakonski nije moguće. I zato mi pokušavamo ono što je zakonski moguće da sprovedemo kako bi ta sredstva se iskoristila", kaže Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.
Rasplet ovog slučaja očekuje se na sledećem zasedanju Skuštine grada Zrenjanina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.