Orbović: Smanjenje nezaposlenosti tek 2014. godine

Izvor: Blic, 16.Jan.2013, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orbović: Smanjenje nezaposlenosti tek 2014. godine

Najveći ekonomski problem Srbije u ovom trenutku je visoka stopa nezaposlenosti od oko 23,5 odsto - predstavnici sindikata očekuju da će ona početi da se smanjuje tek 2014. godine, dok predstavnici države očekuju da će se rast stope nezaposlenosti zaustaviti u ovoj godini.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović procenjuje da u ovoj godini ne treba očekivati boljitak, u smislu smanjenja nezaposlenosti, već tek u 2014. godini.

Učestvujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u emisiji "Upitnik" na RTS, Orbović je izneo podatak da je u 2012. između 100 i 300 radnika dnevno dobijalo otkaz u Srbiji.

Zbog najavljenog restruktuiranja javnih preduzeća očekuje se da će bez posla u 2013. ostati oko 60.000 ljudi, rekao je Orbović i dodao da bi za njih trebalo obezbediti plate kroz državne subvencije.

Komentarišući podatak da veliki broj ljudi u Srbiji radi "na crno", Orbović je kazao da deo krivice snosi i država koja gleda "kroz prste" na tu pojavu, radi očuvanja socijalnog mira.

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović očekuje da će u 2013. godini rast nezaposlenosti biti zaustavljen. Jovanović veruje da će borba protiv korupcije i kriminala dovesti do novih investicija i rasta zaposlenosti, uz već najavljene promene u zakonskoj proceduri za otvaranje novih radnih mesta.

Izlaz iz ove situacije je razvoj preduzetništva, uz određeni podsticaj države, naglasio je Jovanović i dodao da je kljucni deo problema struktura nezaposlenih, jer jedna trećina ili oko 240.000 nezaposlenih nema odgovarajuće stručno obrazovanje, a od toga oko 80.000 nema osnovno obrazovanje.

Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović rekao je da je u prošloj godine devet odsto zaposlenih izgubilo posao, ali je posao dobilo nešto preko tri odsto.

Glavni razlog što je u prošloj godini smanjena nezaposlenost su sezonski poslovi, rekao je Martinović i naveo podatak da je na "crnom" tržištu angažovano oko 12 odsto nezaposenih u Srbiji ili gotovo 400.000 ljudi.

Martinović je najavio i donošenje Akcionog plana za zapošljavanje, koji bi uskoro trebalo da usvoji Vlada Srbije, u cijem će fokusu biti mladi.

Povezane vesti: Svakog dana 555 otkaza

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smanjenje nezaposlenosti tek 2014. godine

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jan.2013

Najveći ekonomski problem Srbije u ovom trenutku je visoka stopa nezaposlenosti od oko 23,5 odsto a predstavnici sindikata očekuju da će ona početi da se smanjuje tek 2014. godine, dok predstavnici države očekuju da će se rast stope nezaposlenosti zaustaviti u ovoj godini.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Kako do posla u Srbiji

Izvor: RTS, 16.Jan.2013

Savez samostalnih sindikata Srbije predlaže da se radnicima, koji zbog restrukturiranja javnih preduzeća ostanu bez posla, obezbede plate kroz državne subvencije. Iz Nacionalne službe za zapošljavanje poručuju da je potrebno razvijati preduzetništvo, uz određeni podsticaj države. Ministarstvo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.