Orbanov savet: Jednostavno, prestanite da se borite

Izvor: B92, 01.Feb.2023, 11:21

Orbanov savet: Jednostavno, prestanite da se borite

Dok se po evropskim prestonicama vijore ukrajinske zastave, u glavnom gradu jedne države EU su posvuda bilbordi protiv sankcija Rusiji.

Reč je glavnom gradu Mađarske, čiji premijer Viktor Orban otvoreno postavlja pitanje o sposobnosti funkcionisanja Ukrajine, kao samostalne države, s obzirom na količinu, što vojne, što finansijske pomoći koju dobija od Zapada.

Prema doboro poznatom Orbanovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stavu, Rusija je već uspela jer joj sankcije koje su joj uvedene nisu naškodile, dok je po njemu Ukrajina pretvorena u “olupinu kojom se ne može upravljati”.

“To je sada Avganistan, Putin neće izgubiti I vreme je na strani Rusije, a Ukrajina je ničija zemlja”, bio je vrlo jasan Orban, što je totalno suprotno od svega onoga što njegove kolege unutar Unije, kojoj i sama Mađarska pripada, govore.

I, dok zapadni saveznici isporučuju sve više oružja Ukrajini, Mađarska s druge strane tvrdi da bi Ukrajina jednostavno trebalo da prestane da se bori.

Zvanični Kijev besan je na Orbana i već je najavio da će iz zemlje proterati ukrajinskog ambasadora, ako mađarski premijer nastavi tim kursom.

S druge strane, analitičari navode da takvi Orbanovi stavovi dolaze iz potrebe da se na domaćoj političkoj sceni pažnja javnosti skrene s teške ekonomske situacije, ali i zbog toga što lider Mađarske i dalje želi da zadrži čvrste veze sa Moskvom.

I zaista, podsećaju oni, Orban takvu igru igra već dugo, koristeći fondove EU iz kojih vuče novac s jedne strane, održavajući dobre veze s predsednikom Rusije, s druge strane, prenosi briselski portal Politiko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija i Ukrajina: Izrael razmatra vojnu pomoć Kijevu, Moskva granatira Herson, ali nije jasno zašto – britanski obaveštajci

Izvor: Danas, 01.Feb.2023

ReutersDesetogodišnja Anatasija drži vekne hleba koje joj je dao volonter, Herson Dok izraelski premijer Benjamin Netanjahu ne isključuje mogućnost vojne pomoći Ukrajini, britanski obaveštajci u najnovijem izveštaju navode da Rusija aktivno granatira Herson, ali nije jasno zašto. Čini se da...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.