Orban uslovio Zelenskog: Dok ovo ne uradite...

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 18:56

Orban uslovio Zelenskog: Dok ovo ne uradite...

Sastanak Viktora Orbana i Volodimira Zelenskog neće se desiti dok se neki uslovi ne ispune, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske, Petar Sijarto.

Glavni uslov koji Ukrajina treba da ispuni jeste taj da vrati prava nacionalnoj manjini u Zakarpatju.

"Sve dok Ukrajina ne usvoji zakone kojima se vraćaju prava mađarske nacionalne zajednice, uslovi za sastanak se ne mogu ispuniti," rekao je zvaničnik, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, on je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krajem januara na sastanku u Užgorodu izneo zvanični stav Budimpešte po ovom pitanju ministru spoljnih poslova Ukrajine Dmitriju Kulebi i šefu kabineta Zelenskog Andreju Ermaku.

"Dali smo dokument koji sadrži 11 tačaka, koje su odluke potrebne na ukrajinskoj strani da bi ova situacija krenula dalje. Ne tražimo ništa više, samo vraćanje prava koja su imali Mađari Zakarpatja. Nažalost, moram da kažem da dokument sa odgovorom ne sadrži napredak," dodao je Sijarto.

Nakon pregovora u Užgorodu, Kuleba je rekao da će Mađarska i Ukrajina stvoriti zajedničku komisiju. Ona će proceniti koja pitanja mogu da se reše i predstaviće rezultate dvema vladama u roku od deset dana.

Sijarto je zauzvrat pojasnio da dokument, koji se sastoji od 11 tačaka, uključuje, između ostalog, vraćanje pravnog statusa manjinskih škola, mogućnost polaganja završnih ispita na mađarskom jeziku i neograničenu upotrebu mađarskog jezika u višim školama, obrazovanju, kulturi, vladi i javnom životu.

Ipak, šef diplomatije izrazio je nadu da će kijevske vlasti u budućnosti pomeriti sa svojih dogmatskih pozicija. On je takođe pojasnio da će Budimpešta sutra poslati zvaničan odgovor sa svoje strane.

Zelenski je pozvao Orbana u Ukrajinu još u aprilu 2022.

U martu 2023, Sijarto je izvestio o pripremama za premijerovu posetu. U decembru su se šefovi država sastali u Buenos Ajresu na inauguraciji Havijera Mileija, ali je Orban naknadno rekao da se to ne može nazvati sastankom, jer su on i Zelenski samo sedeli zajedno na balkonu i razmenili nekoliko reči.

Savet Evrope je prošlog februara odlučio da se žali Venecijanskoj komisiji u vezi sa situacijom Mađara u Ukrajini.

Kao rezultat, u junu je odeljenje objavilo rezoluciju u kojoj se napominje da nekoliko zakona Vrhovne rade, uključujući zakon o nacionalnim manjinama, izazivaju ozbiljnu zabrinutost u pogledu njihove neusaglašenosti sa Konvencijom o ljudskim pravima. Advokati odeljenja pozvali su Kijev da ispravi tekst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.