Orban protiv koncepta Ujedinjenih država Evrope

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2016, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban protiv koncepta Ujedinjenih država Evrope

Premijer Mađarske Viktor Orban je danas, na svečanosti povodom obeležavanja 60. godišnjice antikomunističke revolucije, kritikovao koncept "Ujedinjenih država Evrope" koji bi umanjio uticaj pojedinačnih zemalja.

Orban je rekao da Mađarska mora da nastavi da se suprotstavlja planovima Evropske unije o raspoređivanju izbelica, prenosi Vašington post.

"Današnji zadatak evropskih zemlja je da sačuvaju Brisel od toga da postane kao Sovjeti - da žele da oni odlučuju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << umesto nas s kim i kako želimo da živimo", kazao je Orban.

Orban je rekao da, dok su u Evropi vladali ugodnost i letargija, Mađarska je izabrala da bude hrabra i da se suprostavi modernim izazovima, preneo je AP.

"Mi Mađari smo krenuli težim putem. Izabrali smo našu decu umesti imigranata, rad umesto spekulacija i pomoći, da stojimo na svojim nogama umesto da robujemo dugovima i odbranu granice umesto podignutih ruku", rekao je mađarski premijer.

Orban je rekao ne želi da savez slobodnih evropskih zemalja bude zamenjen "Ujedinjenim državama Evrope".

"Kurs istorije napravio je zaokret u Mađarskoj. Umesto predviđene globalne komunističke revolucije, desila se revolucija protiv komunističkog sveta", rekao je Orban.

Okupljenima se obratio i predsednik Poljske Andžej Duda.

"Mađarska i Poljska, koje su izgrađene na hrišćanskim osnovama i nezavisne unutar EU, neće ni na koji nači dozvoliti da nam naše tradicije i sloboda budu oduzete", rekao je Duda, prenosi Vašington Post.

Protivnici Orbanove vlade su remetili ceremoniju zviždući pištaljkama, dok su njegove pristalice pokušavali da ih utišaju.

Na trgu ispred zgrade mađarskog parlamenta u Budimpešti bio je raspoređen veliki broj policajaca i pripadnika privatnog obezbeđenja, a tokom skupa bilo je manjih okršaja.

Opoziciona partija Zajedno podelila je svojim pristalicama stotine pištaljke i simbolične crvene kartone.

Pobuna 1956. godine počela je 23. oktobra studentskim maršom u znak solidarnosti s reformama u Poljskoj. Demonstranti su upali u redakciju mađarkog radija s listom zahteva, uključujući povlačenje svojetskih trupa, koje su hteli da pročitaju na radiju.

Posle višednenvih uličnih borbi, svojetska vojska se povukla 30. oktobra, ali se vratila 4. novembra s više od 100.000 vojnika i 4.500 tenkova, okončavši revoluciju.

Tokom pobune je ubijeno više od 2.500 Mađara i 700 sovjetskih vojnika, a 200.000 Mađara je napustilo zemlju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Orban protiv Ujedinjenih država Evrope

Izvor: N1 televizija, 23.Okt.2016

Premijer Mađarske Viktor Orban je danas, na svečanosti povodom obeležavanja 60. godišnjice antikomunističke revolucije, kritikovao koncept "Ujedinjenih država Evrope" koji bi umanjio uticaj pojedinačnih zemalja...Orban je rekao da Mađarska mora da nastavi da se suprotstavlja planovima Evropske...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.