Orban ponovo izabran za premijera

Izvor: RTS, 10.Maj.2014, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban ponovo izabran za premijera

Mađarski parlament ponovo izabrao za premijera Viktora Orbana, lidera stranke Fides, koja je pobedila na nedavnim izborima.

Za Orbanov reizbor za predsednika vlade glasalo je 130 poslanika, dok je 57 bilo protiv, prenela je agencija MTI.

Orban je na izborima početkom aprila, zadržao dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Orbanova stranka Fides je osvojila 45,1 odsto glasova, Savez levog centra, predvođen socijalistima 25,7 odsto, dok je ekstremno desničarska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stranka Jobik osvojila 20,3 odsto glasova.

Fides je zajedno sa svojim koalicionim partnerima, demohrišćanima, osvojio 133 od ukupno 199 sedišta u parlamentu.

Po tvrdnjama Orbanovih kritičara, u Mađarskoj, ali i u EU, on je već i dosad uvodio zakone kojima je pojačao svoju kontrolu nad demokratskim institucijama. Osim toga, vlada predvođena strankom Fides je bila tvorac i novog kontroverznog ustava.

Sam Orban ističe da je samo "počistio haos koji je ostavila osmogodišnja vladavina levice" i da njegova popularnost među Mađarima predstavlja potvrdu ispravnosti njegove politike.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mađarski parlament imenovao Viktora Orbana za novog premijera

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Maj.2014

BUDIMPEŠTA - Novi mađarski parlament u subotu je izabrao Viktora Orbana za premijera nakon što je Orbanova vladajuća konzervativna straanka Fides ovojila dvije trećine mjesta na izborima održanim prošlog mjeseca.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.