Orban: Jedan centimetar nedostajao da Fides izađe iz EPP

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2020, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban: Jedan centimetar nedostajao da Fides izađe iz EPP

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban je izjavio danas u Budimpešti da je bukvalno nedostajao samo jedan centimetar pa da Fides, vladajuća stranka u našem severnom susedstvu, napusti Evropske narodne partije (EPP), najveću grupaciju u Evropskom parlamentu u Strazburu.

Povod za mogući izlazak iz konzervativne političke frakcije bilo je glasanje o nastavku procesa protiv Mađarske i Poljske zbog navodnog nepostojanja pravne države, čiji ishod bi mogla da bude primena člana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 7. Ugovora o osnivanju Evropske unije, a koji uskraćuje pravo glasa datoj članici.

"Nismo napustili EPP samo zbog toga što su na našoj strani bili poslanici iz Francuske, Italije i Španije, a podrška tako tri moćne države daje nam nadu, istina sve manju, da će se frakcija vratiti svojim izvornim korenima", dodao je Orban u redovnom intervjuu petkom na Radio-Košutu.

Fides je marta prošle godine suspendovan iz članstva u EPP, a jedna tročlana grupa „mudraca“ je zadužena da proveri koliko se poštuju osnovna ljudska prava u Mađarskoj. Oni od tada nisu bili u Budimpešti, nekoliko puta su se sastajali s mađarskim premijerom u Briselu, a još uvek se ne zna da li je taj dokument pripremljen.

"O toj temi sam juče u Pragu razgovarao sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, želim da se sastanem i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i rukovodiocima CDU (Hrišćansko-demokratska unija), kao i sa predsednikom EPP Donaldom Tuskom. Odluka mora da se donese, jer ovako ne može da ostane, a ako konzervativci ne stanu na stranu Mađarske moraćemo da potražimo nove saveznike", zaključio je Orban.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.