Optužnice u Finskoj zbog afere Patria u Sloveniji

Izvor: Blic, 18.Dec.2012, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnice u Finskoj zbog afere "Patria" u Sloveniji

Finsko državno tužilaštvo podiglo je danas optužnice protiv šestorice bivših menadžera u finskoj vojnoj kompaniji "Patria" zbog podmićivanja i poslovne špijunaže u vezi s vojnim ugovorom između te firme u većinskom vlasništvu finske države i Slovenije 2006. godine. Janez Janša

Finska policija je tri godine vodila istragu u tom slučaju.

Optužnicom su obuhvaćena dvojica bivših izvršnih direktora i četvorica zaposlenih u kompaniji "Patria", koja je dobila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << posao vredan 278 miliona evra na tenderu 2006. godine, da snabde slovensku vojsku sa 135 oklopnih vozila.

Optužnica ih tereti da su davali mito slovenačkim zvaničnicima i pripadnicima vojnih snaga preko raznih posrednika, a kako bi im se osigurali sastanci i usluge zvaničnika i vojnih predstavnika.

"Oni, među ostalima i premijer (Janez Janša) i zamenik načelnika Generalštaba Slovenije imali su uticaja u postupku nabavke vozila", navedeno je u saopštenju za medije finskog tužilaštva.

Janša, koji je premijer od 2011. godine, a bio je na čelu vlade i od 2004. do 2008. godine, nalazi se među petoricom optuženih na suđenju u Sloveniji, a u vezi s podmićivanjem kompanije "Patria".

Optužnica u Finskoj podignuta je posle optužnica povezanih sa tim slučajem u Austriji, u kojoj su dvojica biznismena optuženi za posredovanje u podmićivanju i industrijskoj špijunaži kao i u Sloveniji, gde je u toku suđenje Janši i još četvorici osumnjičenih.

Povezane vesti: Policija traga za Rubi U Mariboru sukob demonstranata i policije, više povređenih Korupcionaška afera u Hrvatskoj: "Mito su tražili lekari" Dačić u sredu u poseti Sloveniji Zagreb: Mesec dana zatvora za devet policajaca i jednog preduzetnika

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.