Optužnica zbog zločina nad Srbima

Izvor: RTS, 18.Feb.2013, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica zbog zločina nad Srbima

Pet osoba optuženo za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Oni se terete da su prebijali ratne zarobljenike pripadnicike Vojske RS.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet osoba koje se terete za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a radi se o zločinima počinjenim nad zarobljenicima Vojske Republike Srpske 1995. godine.

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Huseina Begića zvanog Huso, Safeta Kovačevića zvanog Papo, Muhameda Anadolca, Abida Ljubijankića i Sabahudina Hafurića.

Oni se terete da su namerno nanosili snažne telesne i duševne bolove i patnje, povrede tela i zdravlja, ratnim zarobljenicima pripadnicima Vojske RS, za vreme rata u BiH i oružanog sukoba između Vojske RS i Armije Republike BiH, postupajući suprotno Ženevskoj konvenciji o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

U optužnici se navodi da su Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić, u svojstvu vojnih policajaca, a Husein Begić u svojstvu komandira voda, 11. marta 1995. godine, učestvovali u sprovođenju trideset i jednog ratnog zarobljenika VRS sa lokacija sabirnih centara u krugu preduzea "Rad u Cazinu, zatvora "Luke" u Bihaću i kasarne "Adil Bešić u Bihaću, koji su prevoženi autobusom.

Oni su, kako se navodi u optužnici, zarobljene tukli policijskim palicama, kundacima pušaka, rukama i nogama, zadajući im snažne udarce, a istovremeno ih prisiljavali da pevaju pesmu "Bosno moja i da na pitanje policajaca "čija je ovo zemlja u glas odgovaraju "turska", kao i da uzvikuju muslimanski ratnički poklič.

Optuženi Begić, koji je bio komandir grupe, tereti se da je propustio da preduzme nužne mere da spreči podređene da vrše fizičko i psihičko zlostavljanje zarobljenih.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH, javili su mediji u toj državi.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

BiH:Slučaj zarobljenika VRS na sudu

Izvor: B92, 18.Feb.2013

Sarajevo -- Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet osoba koje se terete za ratni zločin nad zarobljenicima Vojske Republike Srpske 1995...Njima se na teret stavlja krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva...Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.