Optužnica zbog slučaja Zavala“

Izvor: RTS, 22.Mar.2011, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica zbog slučaja "Zavala“

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv čelnika Budve Rajka Kuljače i Dragana Marovića i još devet osoba zbog zloupotrebe položaja i višemilionske malverzacije u slučaju "Zavala".

Crnogorsko državno Tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv predsednika i potpredsednika Opštine Budva, Rajka Kuljače i Dragana Marovića, i još deset osoba zbog sumnje da su zloupotrebom položaja u slučaju "Zavala" oštetili budvansku opštinu za milion evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Pored Kuljače i Marovića, optužnica je podignuta protiv poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Đorđija Pinjatića, Dragana Žinića, Slobodana Đurovića, Stevana Vučetića, Sretena Tomovića, Novaka Stanojevića, Marka Kaloštra, Dragana Sekulića, Miodraga Minića, kao i ruske državljanke Natalije Panine, bivše direktorke kompanije "Zavala invest", saopšteno je iz Tužilaštva.

Produženje pritvora je zatraženo protiv devet od 12 optuženih. Tužilaštvo je predložilo pritvaranje ruske državljanke Panine, nedostupne državnim organima Crne Gore, i smatra da nema zakonskog osnova za produženje pritvora optuženom Miniću.

U obrazloženju zahteva za produženje pritvora protiv devetorice optuženih, koji se od kraja decembra nalaze u istražnom zatvoru kod Podgorice, navodi se da je takva mera "neophodna jer su dela koja im se stavljaju na teret posebno teška i spadaju u grupu koruptivnih.

Dodaje se da bi njihovo puštanje na slobodu "moglo poljuljati poverenje u sposobnost i spremnost Tužilaštva i suda da goni i sudi izvršiocima tih krivičnih dela".

Tužilaštvo smatra da je "posebno nužno" produžiti pritvor predsedniku i potpredsedniku budvanske opštine, Kuljači i Maroviću, jer su oni kao "visokopozicionirani službenici lokalne samouprave grubo zloupotrebili službena ovlašćenja u korist privatnog preduzeća".

Tužilaštvo navodi da produženje pritvora devetorici optuženih "posebno opravdava činjenica" da su optuženi za krivična dela koja spadaju u grupu koruptivnih i koja "ugrožavaju pravnu i ekonomsku sigurnost Crne Gore u meri koja sve više uznemirava javnost".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.