Optužnica zbog ratnog zločina

Izvor: RTS, 05.Jun.2011, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica zbog ratnog zločina

Podignuta optužnica protiv Dragana Jovića, Zorana Đurđevića i Alena Ristića zbog ratnog zločina počinjenog u Bijeljini 1992. godine. Optužnica ih tereti za ubistvo jednog civila, više silovanja i pljačku bošnjačke porodice. Tužilaštvo predlaže da se okrivljenima produži pritvor.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv tri državljanina Republike Srbije, koja ih tereti da su, kao pripadnici dobrovoljačke jedinice u sastavu Vojske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srpske Republike BiH, 14. juna 1992. godine, u Bijeljini, počinili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopšteno je u Tužilaštvu.

Optužnica je podignuta protiv Dragana Jovića, Zorana Đurđevića i Alena Ristića. Kako je navedeno, okrivljeni su ušli u kuću bošnjačke porodice, oduzeli im novac i stvari i potom višestruko, naizmenično silovali dve žene, od kojih se jedna par dana ranije porodila.

Optuženi Dragan Jović zatim je ubio civila pucajući mu u usta, a dve žene su iz kuće, gole i bose, poveli kroz grad. Oni su potom opljačkali kuću žene invalida, a njenim vozilom "jugo 55" se udaljili sa lica mesta.

Po izlasku iz grada, na putu ka Brčkom, u mestu Ljeljenča, zaustavili su vozilo i ispred njega naizmenično "silovali oštećene i nad njima vršili protivprirodni blud", a onda ih, gole i bose, ostavili na putu i udaljili se sa lica mesta, navedeno je u saopštenju.

Kako je saopšteno, tužilac predlaže da Sud okrivljenima produži pritvor.

Predmet "Bijeljina" je BiH ustupila Srbiji na osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Pretkrivični postupak je prethodno vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.