Optužnica protiv bivšeg ministra Jablanovića

Izvor: Mondo, 12.Maj.2015, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv bivšeg ministra Jablanovića

Odeljenje za teška krivična dela Osnovnog tužilaštva iz Djakovice podiglo je optužnicu protiv predsednika Srpske liste Aleksandra Jablanovića za krivično delo podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir i netoleranciju.

Foto: Beta, Nenad Petrović

Jablanoviću, koji je bivši ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi, dostavljen je danas poziv kosovskog tužioca da se 22. maja javi tužilaštvu u Đakovici u svojstvu okrivljenog.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
“Ovu optužnicu posmatram isključivo kao vid pritiska i želje da se Srbi, a posebno njihovi politički predstavnici zaplaše i disciplinuju kako bi ćutali kada se dešava nasilje nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji”, izjavio je Jablanović mitrovičkom Radiju Kontakt plus.

On je dodao da će mu biti zadovoljstvo da lično proveri koliko daleko pojedinci i institucije na Kosovu i Metohiji mogu da idu u suprotnosti sa logikom i činjenicama a sve u pokušaju da se izvrnu činjenice i događaji predstave na način na koji to odgovara kosovskim Albancima.

“Očekujem da međunarodni predstavnici konačno nauče one kojima su dali pravo da nam sude da to rade uvek i na zakonom predviđen način, pa da poučeni tom praksom procesuiraju sve one koji su ubijali nealbance, pljackali i palili njihovu imovinu, spaljivali manastire i porušili groblja” rekao je Jablanović.

Lavina negativnih reakcija kosovskih političara, studentskih i civilnih udruženja, kao i udruženja boraca OVK protiv Jablanovića usledila je posle izjave koju je dao na Badnji dan u Zočištu kod Orahovca, nakon kamenovanja grupe raseljenih Srba iz Djakovice, koji su prethodno pokušali da unesu badnjak u crkvu toga dana i u kojoj je vinovnike incidenta nazvao "divljacima".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.