Optužnica: Ambasade ostale bez zaštite

Izvor: B92, 13.Jul.2019, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica: Ambasade ostale bez zaštite

Posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. Žandarmerija je povučena, a ambasada SAD ostavljena na milost huliganima, dok nemačka ambasada nije ni bila obezbeđivana.

Ovo su navodi u optužnici za "teško delo protiv opšte sigrunosti" tokom i posle mitinga protiv petorice službenika MUP, u koju je "Blic" imao uvid.

"Iskorišćavanjem svojih službenih ovlašćenja i nevršenjem svoje službene dužnosti, oni su naneli štetu ambasadi SAD u Ulici kneza Miloša 50 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Savezne Republike Nemačke u Ulici kneza Miloša 74-76 i opšte opasnim radnjama, na mestu gde je okupljen veći broj ljudi, izazvali opasnost po život i telo ljudi i imovinu većeg obima", navodi se, između ostalog, u optužnici.

U ovom slučaju za "teško delo protiv opšte sigrunosti" optuženi su Mladen Kuribak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zoran Rašković i Bojan Marković.

Oni su, pored ovog krivičnog dela, bili optuženi i za "zloupotrebu služžbenog položžaja", ali je sud zimus zaključio da "nema mesta optužžbi" za to krivično delo i u tom delu optužnicu nije potvrdio.

Planom za obezbeđenje javnog skupa, koji je potpisao Vukolić, a sa njim su se saglasili Bjelić i Kuribak, nije bilo predviđeno da posebna jedinica štiti nemačku ambasadu, što je "bilo u suprotnosti sa saznanjima o bezbednosnoj proceni koja je ukazivala na ugroženost diplomatsko-konzularnih predstavništava", navodi se u optužnici.

Kako dodaje "Blic", oficir Bojan Marković komandovao je odredom Žandarmerije koji se povukao, dok se Raškoviću stavlja na teret da nije izdao naređenje odredima Žandarmerije iz Niša i Kraljeva da "onemoguće pristup objektima u Ulici kneza Miloša".

Pripremno ročište pred suđenje petorici policijskih službenika koji se terete za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" pre 11 godina, trebalo je da održi u petak, ali je odloženo za 7. oktobar.

Kako je ranije javio "Blic", ročošte je odloženo jer je advokat jednog od optuženih na godišnjem odmoru.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OPTUŽNICA PROTIV MUP-a: Kako je zapaljena Ambasada SAD

Izvor: Mondo, 13.Jul.2019

Posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine Žandarmerija je odlukom generala MUP-a Slobodana Vukolića povučena, a ambasada SAD ostavljena na milost huliganima koji su je zapalili, stoji u optužnici...Foto: MONDO/Mario Milojević..Nemačka ambasada na istom događaju nije ni bila obezbeđivana,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.