Izvor: B92, 05.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi za Ovčaru: Nismo krivi

Beograd -- U nastavku suđenja za ratni zločin nad 192 hrvatska ratna zarobljenika na Ovčari, oiptuženi su negirali svoju krivicu.

Miroslav Đanković, koji se tereti za učešće u premlaćivanju zarobljenika dok su prolazili kroz špalir ispred hangara na Ovčari i, kasnije, u streljanju zarovljenika, izjavio je da nije kriv, ali je odbio da iznese svoju odbranu sve dok svedoci saradnici ne daju iskaz pred sudom. Đanković je, u iskazu datom tokom istrage, koji je danas pročitan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pred Specijalnim sudom, izjavio da je bio na Ovčari, da je ušao u hangar, te da je jednom zarobljeniku koji ga je ranije maltretirao, ispalio metak iznad glave. Prvooptuženi Miroljub Vujović ga je potom izbacio iz hangara i on je otišao kući. Optuženi je rekao da je tokom svog boravka na Ovčari video prebijanje zarobljenika i da mu je bilo jasno da će biti streljani.

Nada Kalaba, nevenčana supruga drugooptuženog Stanka Vujanovića, koja se tereti da je ispred hangara na Ovčari hicem iz pištolja ubila jednog zarobljenika, takođe je odbila da iznese svoju odbranu dok ne čuje za šta je optužuju svedoci saradnici. Ona je, tokom istrage, izjavila da uopšte nije bila na Ovčari, nego da je sve vreme bila kod kuće.

Slobodan Katić, koji se tereti za učešće u streljanju zarobljenika, izjavio je da je od 18. novembra, kada su završene borbe u Vukovaru, do 22. novembra bio u Beogradu, u poseti Goranu Valjareviću, koji je nedugo pre toga bio ranjen. Valjarević je svedočio u prethodnom ciklusu suđenja, a nedavno je preminuo. Katić je izjavio da je tokom borbi u Vukovaru bio intendant u vojsci, te da uopšte nije učestvovao u borbenim dejstvima.

Milan Bulić, koji se tereti da je učestvovao u prebijanju zatvorenika tokom prolaska kroz špalir ispred hangara, izjavio je da je on zarobljenike samo pretresao i oduzimao im pronađene predmete. Ovčaru je napustio oko 17 sati. Na Ovčaru je otišao, jer je hteo da sa direktorkom bolnice u Vukovaru, Vesnom Bosanac, porazgovara o nestancima nekoliko Srba koji su radili u bolnici. Upitan da li je pravljen popis stvari oduzetih od zarobljenika koje je pretresao, Bulić je odgovorio odrečno.

Suđenje će biti nastavljeno 25. avgusta svedočenjem svedoka saradnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.