Opštine Rača, Plandište i Lučani ugrožene besnilom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštine Rača, Plandište i Lučani ugrožene besnilom

BEOGRAD - Veterinarska inspekcija proglasila je teritorije opština Rača, Plandište i Lučani područjima zaraženim i ugroženim od besnila i preporučila građanima da kućne ljubimce obavezno vakcinišu, saopštio je danas Generalni inspektorat Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako je navedeno u saopštenju, Veterinarska inspekcija Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, na osnovu izvršene analize i pozitivnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nalaza na besnilo, koje je potvrdio Naučni Institut za veterinarstvo Beograd, izdala rešenje o proglašenju područja zaraženim i ugroženim od besnila na teritoriji opština Rače, Plandišta i Lučana od 18. i 19. avgusta.

"Posle izvršene analize, a na osnovu pozitivnog nalaza na besnilo, područje u poluprečniku od najmanje tri kilometara od žarišta u naseljenom mestu se proglašava zaraženim, a najmanje 10 kilometara od žarišta, ugroženim od besnila".

Vakcinacija kućnih ljubimaca



Veterinarska inspekcija apelovala je na građane da kućne ljubimce vakcinišu protiv besnila sa tri meseca starosti, u protivnom, ukoliko pas ili mačka poznatog vlasnika ujede čoveka, a životinja nije vakcinisana, veterinarski inspektor će podneti prijavu sudiji za prekršaje protiv vlasnika životinja, navedeno je u saopštenju.

Na ugroženim teritorijama radi suzbijanja, iskorenjivanja i sprečavanja nove pojave zarazne bolesti sprovodiće se zakonom propisane mere zaštite, kao što su popis, vakcinacija i obeležavanje svih nevakcinisanih pasa i mačaka starijih od tri meseca u narednih sedam dana, zatvaranje pasa i mačaka, zabrana prometa, izložbi i smotri pasa i mačaka, uništavanje (ubijanje) životinja obolelih od besnila na human način i drugo.

Inaktivisana vakcina

Popis, vakcinaciju i obeležavanje životinja obaviće nadležne veterinarske organizacije, pri čemu se obavezno mora popuniti sva propisana dokumentacija (Potvrda o vakcinaciji protiv besnila pasa i mačaka i Uverenje o izvršenom obeležavanju pasa i vakcinaciji pasa i mačaka protiv besnila).

Vakcinacija životinja obaviće se inaktivisanom vakcinom, a troškovi vakcinacije padaju na teret republičkog budžeta.

Od početka avgusta, u naselju Vinogradi u Rači kod Kragujevca sedam osoba, među kojima i dvoje dece, ujele su mačke, nakon čega su svi primili vakcinu i serum protiv besnila. Analiza u Institutu za veterinu u Jagodini je potvrdila da je jedna mačka bila zaražena besnilom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.