Oproštajna poruka šefa Misije OEBS u BiH: Građani, dignite glas

Izvor: B92, 03.Sep.2019, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oproštajna poruka šefa Misije OEBS u BiH: Građani, dignite glas

Sarajevo -- Šef Misije OEBS u BiH Brus Berton kazao je u oproštajnoj poruci da je BiH zaglavljena u konstantnom krugu političkih previranja.

Kao rezultat toga, ocjenio je, malo se razgovara o tome šta se želi postići ili kako delovati u vezi s pitanjima koja su od važnosti za građane BiH, te se ostvaruje slab napredak na putu evropskih integracija, preneo je Radio Sarajevo.

"Umesto toga, lideri koriste degradirajuću retoriku i izmišljene krize koje produbljuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nepoverenje i drže državu u pat poziciji. U politici se energija troši na rešavanje kriza, onih kriza koje je, zapravo, bilo moguće izbeći. Krajnje je vreme da se izađe iz tog začaranog kruga", dodao je Berton.

Mišljenja je da je vreme da se izađe iz začaranog kruga nepopustljivosti koji ne dopušta pregovore ili kompromis i koji je rezultirao sadašnjim neformiranjem vlasti.

"Vreme je da se izađe iz začaranog kruga lidera koji se brinu za sebe i za svoje političke sledbenike, na štetu države, njenih građana i reformi koje su neophodne da BiH krene napred", pozvao je Berton.

Kazao je da se lideri mogu kriviti za mnogo toga, ali da bi došlo do promena, takođe je potrebno da građani dignu glas i zahtevaju da im bude bolje, da zahtevaju od izabranih lidera transparentnost i odgovornost.

Napomenuo je da BiH ima izvanredne lepote s divnim ljudima i ogromnim potencijalom te kada se odmakne od politike na visokom nivou, moguće je uvideti da postoje brojni građani koji su voljni da sarađuju, postižu kompromise i deluju u korist onih koje predstavljaju.

Takvim ljudima Berton je izrazio iskrenu zahvalnost za protekle četiri godine, ali i nadu da će njihovi napori biti prepoznati i nagrađeni, za dobrobit svih građana BiH, napisao je Berton u oproštajnoj poruci javnosti, budući da je njegov mandat završen.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.