Oproštaj od Zorana Hristića

Izvor: RTS, 15.Nov.2019, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oproštaj od Zorana Hristića

Povodom smrti proslavljenog kompozitora i našeg kolege Zorana Hristića u Galeriji RTS-a održan je komemorativni skup. Komponovao je muziku za više od 60 filmova i za mnoge pozorišne predstave i bio urednik muzičkih redakcija našeg radija i televizije.
"Kompozitor gleda film kada je gotov i onda mora da ga čuje. Dali su mi instrument i ja kako sam to pipnuo znao sam da je to muzika za 'Hasanaganicu', >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za film", govorio je Zoran Hristić.

I tako je znao i u note uvio više od 60 filmova poput "Čuvara plaže u zimskom periodu" i "Varljivog leta ‘68", ali i moge pozorišne predstave. Zbog načina na koji je radio i kakav je bio, uz njegovo ime najčešće se izgovara reč – večnost.
"Mi nismo došli niotkuda, i ne možemo otići u ništa", rekao je umetnik na fruli Bora Dugić opraštajući se od Hristića.
"Sve religije ovoga sveta uče da je ljudska duša konstanta i da je ona po prirodi neuništiva. Ako je ovo ipak samo nada, bar smo sigurni da ona poslednja umire", dodao je Dugić.
Dirigent Bojan Suđić istakao je da je Zoran Hristić bio je jedan od najosobenijih likova muzičkog i političkog Beograda.
"Bio je pravi šmeker starog kova, onog koji se više ne proizvodi. Nije robovao konvencijama, bio je svoj i originalan. Bio je britak, oštrouman, duhovit, a opet veoma topao i drag prijatelj, koji je umeo da pohvali iz srca i zagreje dušu", naveo je Suđić.
Zoran Hristić bice sahranjen 16. novembra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.