Oproštaj od Potežice: Bio je izložen udarima

Izvor: Mondo, 15.Maj.2017, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oproštaj od Potežice: "Bio je izložen udarima"

Od ambasadora u Libiji Olivera Potežice na komemoraciji su se oprostili porodica, prijatelji, kolege i šef diplomatije Ivica Dačić, koji je rekao da će Potežica biti upamćen po svom britkom umu, profesionalizmu i neumornoj energiji.

Foto: screenshot/youtube

Dačić je rekao da je Potežica bio ambasador u Libiji pre, tokom i posle svrgavanja Gadafija, organizator evakuacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << srpskih državljana iz Libije, kao i ambasador u Jordanu i Palestini u vremenu kada ratni događaji na prostorima bivše SFRJ i u Bosni etiketiraju sve srpsko u tom delu sveta.

Rekao je da je bio čovek koji nije živeo od ideologija, već da je bio od onih ljudi koji žive za ideje.

"Na stotine autorskih tekstova i desetine knjiga nije mogao da ispiše neko ko nema takve životne prioritete i vrednosti. Njegova jedina ideologija bila je država i u svom radu vodio se državnim interesima", rekao je Dačić. Naglasio je da su to bili izazovi njegovih diplomatskih misija, a udara je bilo mnogo više.

"Ako se uslovno složimo da je izazov objektivan problem koji je potrebno rešavati, a udar isto tako problem, ali onaj koji je po pravilu nečasno obojen, bespotreban i uzrokovan ili tačnije konstruisan, spinovan i indukovan sumnjivim motivima, onda je ambasador Oliver Potežica bio svojevrstan rekorder ne samo po broju službovanja u zemljama koje se po klasifikaciji UN smatraju teškim destinacijama, već i po silini ataka kojima je bio izložen znatnim delom svoje karijere, a koji su kulminirali prilikom tragičnog stradanja njegovih saradnika Slađane Stanković i Jovice Stepića u januaru 2016. godine", rekao je Dačić.

Pre komemoracije, u Ministarstvu spoljnih poslova bila je otvorena Knjiga žalosti u koju su se, pored ministra Dačića, upisali i ambasadori Libije Tažuri Tažuri, Tunisa Mohamad Bugamra i Alžira Abdelhamid Šebšub.

Ambasador Potežica podlegao je prošle nedelje povredama zadobijenim u saobraćajnoj nesreći u Tunisu, gde se nalazio na službenom putu po nalogu Ministartva.

Ambasador Potežica bio je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1. novembra 1978. godine, a službovao je u Iranu, Jordanu,Palestini i Libiji.

Kao vrstan poznavalac sveta islama svoju profesionalnu karijeru je u celini proveo u regionu Bliskog istoka i to, kao po pravilu, u najtežim periodima ovog područja.

Dačić negira tabloide: Potežicu nisu hteli da otmu

Odijum prema Srbiji koji je na tim prostorima tokom devedesetih godina bio snažno prisutan i stereotipe o Srbima i Srbiji, on je uspešno razbijao svojim predanim radom i autentično neformalnim i iskreno ljudskim nastupom prema domaćoj sredini, navedeno je u saopštenju.

Tokom perioda boravka u Beogradu ostajao je u kontaktu sa ovim područjem, kroz knjige, publikacije i članke iz oblasti međunarodnih odnosa, spoljne politike, istorije diplomatije i to najvećim delom upravo u vezi sa pitanjima islama i Bliskog istoka, navelo je Ministarstvo.

Smrt Potežice: Moguće da su ga ubili teroristi

Bio je član Udruženja novinara Srbije, generalni sekretar Centra za proučavanje religije i versku toleranciju, predsednik Srpsko libijskog društva prijateljstva, potpredsednik Jugoslovensko arapskog društva prijateljstva, član Upravnog odbora Srpsko iranskog društva prijateljstva i počasni predsednik Srpsko palestinskog društva prijateljstva.

-------------------------

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!
Pogledaj vesti o: Libija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.