Oproštaj od Mekejna  jasna poruka Trampu

Izvor: B92, 01.Sep.2018, 22:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oproštaj od Mekejna " jasna poruka Trampu

Vašington -- Sjedinjene Američke države se opraštaju od nedavno preminulog senatora Džona Mekejna.

Mediji ukazuju da se ceremonija odavanje počasti republikanskom senatoru pretvorila u svojevrsnu osudu aktuelnog američkog političkog establišmenta na čelu sa Donaldom Trampom, čije je odsustvo na komemoraciji bilo upadljivo.

Mnogi učesnici komemoracije u svojim obraćanjima su upravo insistirali na tome, suprotstavljajući vrlo eksplicitno način na koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politiku shvatao Mekejn i kako to sada čini aktuelni američki predsednik.

Mekejn je uostalom svoje neslaganje pokazao i tokom izbora 2016. ali i kasnije kritikujući vrlo često poteze Trampa i njegove administracije.

To su jasno poručili i bivši predsednici Barak Obama i Džordž Buš Mlađi, mnogi drugi politički zvaničnici, ali i Mekejnova ćerka koja je pozvala Ameriku da se vrati građanskoj opciji koja podrazumeva, pre svega, učtivost i pristojnost, ocenjuje AP.

Mekejnova ćerka Megan se prva obratila prisutnima i kako navodi CNN, iako nijednom rečju nije pomenula Trampa, ona je u govoru iznela nekoliko nepogrešivih i jasnih aluzija

"Amerika Džona Mekejna nema potrebe da bude učinjena ponovo velikom zato što je Amerika uvek velika", rekla je ona.

Megan je svog oca opisala kao "američku veličinu", "pravu stvar" a ne "jeftinu retoriku"...

USA Today ocenjuje da je memorijalna služba koju je Džon Mekejn, očigledno, pažljivo planirao, uspela da uputi konačnu i prkosnu kritiku Trampu, čoveku koji nije bio među 3.000 prisutnih i čije ime nijednom nije izgovoreno.

"Došli smo da odamo počast izuzetnom čoveku, ratniku, državniku i patrioti koji je bio otelotvorenje svega što je najbolje u Americi", rekao je Obama.

Mekejn je bio konzervativni senator, naveo je Obama, ali je, kako je rekao, razumeo da neki principi nadilaze politiku, da neke vrednosti nadilaze partiju, prenosi AP.

"On nas je učinio boljim predsednicima", rekao je Obama koji je 2008. godine bio Mekejnov protivkandidat na predsedničkim izborima u SAD.

Bivši predsednik Džordž Buš, koji je 2000. pobedio Mekejna na unutarstranačkim izborima republikanaca, pohvalio je Mekejnovu "kombinaciju hrabrosti i pristojnosti", ističući da je prezirao zloupotrebu vlasti.

Američki predsednik Donald Tramp nije pozvan na službu u vašingtonskoj Nacionalnoj katedrali, kojoj, međutim, prisustvuju njegova kćerka i zet, Ivanka Tramp i Džared Kušner, a koji su savetnici u Beloj kući, kao i drugi članovi Trampove administracije.

Mekejnova porodica jasno je stavila do znanja da ne želi Trampa ni na jednom komemoratovnom skupu u zemlji, koji traju već pet dana, jer je Tramp često kritikovao senatora iz Arizone.

Netrpeljivost između Mekejna i Trampa počela je tokom kampanje za predsednicke izbore 2016. kada je senator tvrdio da Tramp nije kadar za najvišu funkciju u SAD.

Potom je, ipak, podržao Trampovu nominaciju unutar partije, ali je podršku kasnije povukao. Tokom Trampovog mandata, Mekejn je često iskazivao neslaganje sa politikom Bele kuće.

Među prisutnima na komemoraciji u Vašingtonu su i bivši američki potpredsednik Džo Bajden, bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, osnivač FedEksa Fred Smit, milijarder Ronald Perelman, ruski disident Vladimir Kara-Murza, glumac Voren Biti.

Mekejn je preminuo u 81. godini od tumora na mozgu, 25. avgusta. Biće sahranjen u nedelju u pomorskoj akademiji u Anapolisu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.