Oproštaj od Feliksa Pešića

Izvor: RTS, 03.Avg.2010, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oproštaj od Feliksa Pešića

Feliks Pašić je bio hroničar koji je radio sa strašću, a istovremeno precizno i sistematično, sa znanjem i razumevanjem, rekao Jovan Ćirilov na komemoraciji povodom smrti istaknutog pozorišnog i literarnog kritičara, novinara i publiciste.

Komemoracija povodom smrti pozorišnog i literarnog kritičara, novinara, publiciste i prevodioca Feliksa Pašića održana je u Ateljeu 212.

U prisustvu članova njegove porodice, dramski umetnik Aleksandar Gruden pozvao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je mnogobrojne okupljene kolege i prijatelje da minutom ćutanja odaju poštu vrednom pozorišnom posleniku, dragom i dobrom čoveku Pašiću, koji je preminuo 31. jula u Beogradu u 72. godini.

O Pašićevom predanom radu i lepoj ljudskoj ličnosti govorili su direktorka Muzeja pozorišne umetnosti Ksenija Radulović, teatrolog Jovan Ćirilov, dramska umetnica Svetlana Bojković, v.d. upravnika Srpskog narodnog pozorišta Aleksandar Milosavljević i urednica Redakcije za istoriografiju TV Beograd Bojana Andrić.

Radulovićeva je istakla da su Pašićeve inicijative u redakciji "Teatrona" uvek kupovane na neviđeno, jer su svi znali da će tekst biti odličan.

Skromno i nenametljivo uradio je veoma mnogo za našu kulturu. Neumorno je istraživao pozorišnu prošlost, pisao je o manje poznatim, a zanimljivim ličnostima. Sa suprugom i saradnicom, novinarkom Zoricom Pašić bio je jedan od poslednjih čuvara lepote i čistote jezika, rekla je ona.

Hroničar sa strašću

Ćirilov je ocenio da je Pašić bio hroničar koji je radio sa strašću, a istovremeno precizno i sistematično, sa znanjem i razumevanjem.

Ostavio nam je vredne knjige i monografije o ličnostima i pojavama iz oblasti pozorišta, kao i odlične televizijske emisije - portrete glumaca, što sve čini dragocenu istoriografsku građu, kazao je Ćirilov.

Bojkovićeva je izrazila zahvalnost Pašiću što je mnogo učinio da efemerni glumački posao spase od zaborava.

Podsetivši na njihovu saradnju u pozorišnim novinama "Ludus", koje su zajedno pokrenuli i koje je on uređivao sedam godina, ona je istakla da je Pašić u pisanje unosio svoju dušu i veliko razumevanje za umetnike.

Milosavljević, koji je bio član te redakcije, rekao je da je uz Pašića prošao kroz jedinstvenu školu novinarstva.

Bio je perfekcionista, precizan, ali i diskretan, ustanovio je visoke profesionalne standarde. Od njega sam učio kako biti prijatelj sa glumcima. Radio je nenadmašne intervjue, na čaroban način je umeo da otvori sagovornika, jer nije bio kritičar kabinetskog tipa, dodao je on.

Andrićeva je podsetila da je Pašić u TV Beograd kao urednik i autor ostavio više od stotinu programa, dragocenih intervjua, reportaža i dokumentarnih emisija.

Bio je idealan saradnik. Imao je profesionalan pristup, dignitet, ali i poseban šarm. Radio je neumorno i dao ogroman doprinos našem kulturnom nasleđu, naglasila je ona.

Kremacija posmrtnih ostataka Feliksa Pašića biće u sredu, 4. avgusta u 17 sati na Novom groblju u Beogradu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.