Oprez: Nisko zimsko sunce zaslepljuje vozače

Izvor: Vesti-online.com, 22.Feb.2015, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez: Nisko zimsko sunce zaslepljuje vozače

Tokom hladnih meseci sunce je veoma nisko na horizontu. Tokom jutra i pred zalazak, sunčevi zraci padaju maltene ravno u kabinu automobila i direktno u oči vozača.

Mokre ulice, sneg, mikropukotine  i film koji se stvori od nečistoća na vetrobranu iznutra dodatno rasipaju svetlost.

Najbitnije je da je staklo čisto! Tečnost za vetrobran namenjena niskim temperaturama i nove metlice brisača održavaće "šoferku“ čistom spolja, dok nečistoće sa unutrašnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << strane morate tretirati hemijskim sredstvima i čistom krpom.

Vozite polako, ne gledajte direktno u sunce, već u tamne površine na putu. Podesite "senilo“ i virite ispod. Ukoliko je sunce prejako i ne možete normalno da vozite, najbolje je da se parkirate i sačekate dok se zraci ne zaklone.

Ne, međutim naočare sa polarizovanim staklima značajno poboljšavaju vidik jer filtriraju nešto sunčevih zraka.

U ovim slučajevima, a uz dobrog advokata, uzročnik saobraćajne nesreće može biti okarakterisan kao treća strana, odnosno viša sila. Ipak, u slučaju da je vozač prekoračio dozvoljenu brzinu, osiguranje bi svakako odbilo da isplati štetu.

Ukoliko ujutru pre vožnje primetite da je vetrobransko staklo prljavo i zamagljeno, pre nego što krenete ipak sačekajte da se odmagli i dobro ga operite i obrišite suvom krpom. Ovako će se sunčeva svetlost manje rasipati.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.