Oprez: Crevne infekcije učestalije leti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2012, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez: Crevne infekcije učestalije leti

BEOGRAD -

Crevne zarazne bolesti učestalije su u letnjim mesecima, a visoke temperature, kvarljiva hrana i nečistoća samo su neki od faktora koji dovode do povećanog rizika oboljevanja od zaraznih bolesti, ukazuju stručnjaci.

Crevne infekcije najčešće su uzrokovane bakterijama i virusima koji se nalaze u pokvarenoj hrani ili prljavoj vodi, a u kvarljivu hranu spadaju namirnice bogate jajima, majonezom, mlečni proizvodi, ali i mesne prerađevine.

Lekari savetuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izbegavanje jela iz prodavnica brze hrane u kojima sendviči, salate i slična hrana stoje na toplom, odnosno nije izložena u frižiderima.

Takođe je potrebno da se provere rokovi trajanja svake namirnice u trgovinama prilikom kupovine.

Crevne infekcije takođe mogu da budu izazvane i nedovoljno opranim povrćem i voćem, kao i nečistim rukama.

Takođe i nečista voda može biti prenosilac crevnih i kožnih infekcija, pa je važno da se izbegavaju neproverena i zabranjena kupališta.

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je nedavno da je stalni pristup dovoljnim količinama zdravstveno ispravne vode za piće važan za očuvanje zdravlja stanovništva i prevenciju bolesti, posebno u letnjim mesecima i uslovima visokih spoljnih temperature, kada se potrošnja vode povećava i kada može doći do poremećaja u vodosnabdevanju.

Institut podseća da se veliki broj uzročnika crevnih zaraznih bolesti prenosi kontaktom, najčešće prljavim rukama, pa je neophodno voditi računa o higijeni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.