Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2012, 16:26 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Oprez: Crevne infekcije učestalije leti
BEOGRAD -
Crevne zarazne bolesti učestalije su u letnjim mesecima, a visoke temperature, kvarljiva hrana i nečistoća samo su neki od faktora koji dovode do povećanog rizika oboljevanja od zaraznih bolesti, ukazuju stručnjaci.
Crevne infekcije najčešće su uzrokovane bakterijama i virusima koji se nalaze u pokvarenoj hrani ili prljavoj vodi, a u kvarljivu hranu spadaju namirnice bogate jajima, majonezom, mlečni proizvodi, ali i mesne prerađevine.
Lekari savetuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izbegavanje jela iz prodavnica brze hrane u kojima sendviči, salate i slična hrana stoje na toplom, odnosno nije izložena u frižiderima.
Takođe je potrebno da se provere rokovi trajanja svake namirnice u trgovinama prilikom kupovine.
Crevne infekcije takođe mogu da budu izazvane i nedovoljno opranim povrćem i voćem, kao i nečistim rukama.
Takođe i nečista voda može biti prenosilac crevnih i kožnih infekcija, pa je važno da se izbegavaju neproverena i zabranjena kupališta.
Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je nedavno da je stalni pristup dovoljnim količinama zdravstveno ispravne vode za piće važan za očuvanje zdravlja stanovništva i prevenciju bolesti, posebno u letnjim mesecima i uslovima visokih spoljnih temperature, kada se potrošnja vode povećava i kada može doći do poremećaja u vodosnabdevanju.
Institut podseća da se veliki broj uzročnika crevnih zaraznih bolesti prenosi kontaktom, najčešće prljavim rukama, pa je neophodno voditi računa o higijeni.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...