Opraštanje dugova neprihvatljivo

Izvor: RTS, 09.Apr.2012, 21:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opraštanje dugova neprihvatljivo

Proizvođači lekova i predstavnici veledrogerija ne prihvataju zaključak Vlade o merama za izmirenje dugova Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prema zdravstvenim ustanovama. Zahtevaju da se taj dokument povuče. Iz Ministarstva finansija poručuju da nisu ni znali da se veledrogerije ne slažu sa Vladinim zaključkom.

Fabrike, veledrogerije, apoteke, zdravstvene ustanove i Republički fond za zdravstveno osiguranje formiraju lanac u kome svako svakom duguje. Vladino >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rešenje, da proizvođači i veledrogerije otpišu 40 odsto duga državi, nije prihvatljivo onima koji tog novca treba da se odreknu.

"Smatramo da to nije u duhu do sada obavljenih razgovora i zaključaka Vlade od 9. novembra 2011. godine, kada se država svojim zaključkom obavezala da će sve dugove za lekove isporučene u 2011. godini izmiriti i finansijski održati Republički fond zdravstvenog osiguranja u 2012. i 2013. godini", ističe Dragomir Marisavljević iz Udruženje domaćih proizvođača lekova.

Ostatak duga prema zdravstvenim ustanovama i veledrogerijama, Vlada planira da izmiri u 12 kvartalnih uzastopnih rata, odnosno za tri godine, a 31. mart je bio rok za prvu ratu.

"Očigledno je da je fond RFZO nelikvidan i njegovo finansiranje nije održivo", istakao je Marisavljević i ukazao da je neophodno da država iz budžeta pomogne, kao što je u zemljama EU. Kao primere je naveo Francusku i Nemačku, gde trećinu plaćanja za lekove i lečenje finansira državni budžet. 

Predsednik Grupacije veledrogerija pri Privrednoj komori Srbije Miomir Nikolić je, govoreći o lanjskom dugu koji je država prenela u 2012. godinu, istakao da se za lekove na recept duguje oko 19 milijardi dinara dok su obaveze bolnica za lekove i medicinski materijal 11 milijardi.

"Radi se o 30 milijardi dinara sredstava koje treba obezbediti za pokrivanje duga iz prethodne godine, kako zdravstvenih ustanova tako i fonda", rekao je Nikolić.

Predstavnik veledrogerija tvrdi da je predloženo rešenje Vlade sa jedne strane dobro, jer je usaglasilo obaveze države, a sa druge strane je neprimenjivo i štetno.

"Neprimenjivo je jer nije dalo metod kako da se sprovede, a pritom ne postoji saglasnost proizvođača lekova kako domaćih tako i inostranih. Štetno je, jer nameće obavezu apotekama, koje su pozitivno poslovale da otpišu skoro 5,23 milijardi dinara duga", objašnjava Nikolić.

Nestašice lekova za sada nema. Bojan Trkulja, direktor Fonda proizvođača inovativnih lekova "Inovia", napominje da to nikom  nije u interesu, a "ponajmanje proizvođačima ili državi".

"Neophodno je, međutim, doneti neke druge mere, kako bismo svi bili sigurni da do nestašice neće doći", zaključuje Trkulja.

Sastanak u Privrednoj komori je, izgleda, iznenadio nadležne državne institucije - Republički fond za zdravstvo i Ministarstvo zdravlja, koji su RTS-u uputili da komentar potraži u Ministarstvu finansija.

Tamo, pak, kažu da do sada nisu dobili nijedan zvaničan dopis od Grupacije veledrogerija o neslaganju sa Vladinim zaključkom. Ukoliko ga dobiju, kažu, odgovoriće na njega.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.