Opozicija tesno vodi u Gruziji

Izvor: Kurir, 02.Okt.2012, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija tesno vodi u Gruziji

Gruzijski san osvojio je 52,77 odsto glasova, a Jedinstveni nacionalni pokret predsednika Mihaila Sakašvilija 42,08 odsto

TBILISI - Opozicioni blok Gruzijski san milijardera Bidzine Ivanišviija tesno vodi na parlamentarnim izborima u Gruziji, pokazuju danas objavljeni rezultati na sajtu Centralne izborne komisije te zemlje, na osnovu dosad prebrojanih glasova.

Prema tim rezultatima, koji se odnose na mandate birane po partijskim listama, nakon prebrojanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 15,35 odsto glasova ili 577 od 3.766 protokola sa biračkih mesta, Gruzijski san je juče osvojio 52,77 odsto glasova, a Jedinstveni nacionalni pokret predsednika Mihaila Sakašvilija 42,08 odsto.

Ostale partije su osvojile manje od pet odsto, što je neophodni cenzus za ulazak u parlament.Što se tiče mandata biranih po većinskom sistemu, prema preliminarnim podacima, partija Sakašvilija vodi u 24 od 73 okruga, a Gruzijski san u 28, dok podataka za 21 okrug zasad nema na sajtu CIK.

Od ukupno 150 poslanika, 77 se bira po proporcionalnom, a 73 po većinskom sistemu.Gruzijska Centralna izborna komisija saopštila je da nije bilo neregularnosti, ali kako javlja gruzijski opozicioni kanal TV9, noćas je tokom brojanja glasova na biračkom mestu u naselju Hašuri izbio sukob specijalaca sa lokalnim stanovnicima, prenela je agencija RIA Novosti.Prema tvrdnjama te televizije, specijalci, koji su navodno izneli biračku kutiju sa izborno mesta, upotrebili su suzavac i gumene metke, a tom prilikom je povređeno troje od gumenih metaka, a troje se otrovalo suzavcem.

Gruzijsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, međutim, kategorički demantue da su specijalci u Hašuriju primenili silu i tvrdi da su "policajci vršili zaštitu okoline biračkih mesta na kojima su registrovani izvesni problemi" i da nisu primenjivali oružje.

Gruzijska Transaprensi internešenel navela je da su naoružani ljudi ušli na biračka mesta u Hašuriju i na jednom od njih protokol koji je pokazivao da je pobedio Gruzijski san zamenili drugim, gde je pobednik bio Jedinstveni nacionalni pokret, preneo je Rojters.Kako javlja Itar-tas s, na vebsajt gruzijskog CIK je izvršen sajber napad zbog čega je tokom noći bilo poteškoca sa blagovremenim izveštavanjem o preliminarnim rezultatima, rekao je novinarima predsednik CIK Zurab Haratišvili.

On je istakao da su tehničke službe CIK preduzele mere da poprave situaciju i otklone posledice tih tehničkih problema.

Predstavnik koalicije Gruzijski san David Zurabišvili rekao je da ne veruje gruzijskom CIK-u i da je, prema njegovom mišljenju, poremećaj u radu tog vebsajta izazvan namerom vlasti da dobiju na vremenu i ukradu neke glasove, ali da u tome nisu uspele.Sakašvili je kasno sinoć priznao da je na parlamentarnim izborima opozicija pobedila u borbi za mandate po partijskim spiskovima, ali je rekao da vladajuća partija vodi u mandatima biranim po većinskom sistemu.

On je poručio da bez obzira na napetu izbornu kampanju, treba naučiti da "radimo zajedno" i obećao da će kao predsednik biti garant da će se predaja ovlašćenja novom parlamentu "obaviti bezbolno, u okviru ustava i demokratije".

Sakašviliju je ovo drugi mandat i na predsedničkim izborima sledeće godine ne može da se kandiduje, a mnogi analitičari smatraju da su ustavne promene kojima parlament i vlada dobijaju veća ovlašćenja upravo i sprovedene da bi on, u slučaju pobede svoje partije, mogao da preuzme premijersku funkciju.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.