Opozicija pohvalila Olanda

Izvor: B92, 11.Jan.2015, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija pohvalila Olanda

Optužen od dolaska na vlast za mekoću i neodlučnost, Fransoa Oland dobio je pohvale opozicije za preduzimljivost u rešavanju krize posle napada na Šarli ebdo.

"Predsednik Republike je ispunio svoju dužnost predsednika Republike", izjavio je danas bez oklevanja predstavnik glavne opozicione, desničarske Unije za narodni pokret (UMP) Bruno Bešiza.

To je izuzetno retka pohvala u Francuskoj, gde je opozicija tradicionalno sklona da nikad ne odobrava odluke, aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ponošanje predstavnika vlasti.

"Čitava vlada i sve njene odluke nisu bile predmet kritika političkih protivnika, kao što smo mi", rekao je Bešiza i dodao da se poslednjih dana samo pohvaljuje policija koja je istovremeno juče rešila dve talačke krize.

Za tri dana, tri islamistička napadača su ubila ukupno 17 osoba, od kojih 12 u napadu na pariski satirični nedeljnik Šarli ebdo, kojeg su optužili za skrnavljenje islama.

Tokom tih 72 dramatična sata, Oland je imao pet hitnih sastanaka, pozvao je naciju na jedinstvo, na televiziji i na mestima nesreće. Posetio je redakciju satiričnog lista i uputio pozivnice evropskim liderima na sutrašnji marš solidarnosti u Parizu.

Razgovarao je sa svim predsednicima stranaka, među kojima je bio i njegov prethodnik Nikola Sarkozi, koji od odlaska s predsedničke funkcije nije bio u Jelisejskoj palati. Primio je i "omraženu" predsednicu ekstremno desničarkog Nacionalnog fronta Marin Le Pen.

"Ta odlučnost je neverovatna kod čoveka koji nije takav. Oland ima osobinu 'radikalnog socijaliste' koji ne želi da se zamera, želi da ujedini suprotnosti i odstupa čim mu se pruži otpor", ocenio je politikolog Filip Bro.

Međutim, taj isti Oland, kako je dodao Bro, nije oklevao da pošalje francuske vojnike u Mali i Centralnoafričku Republiku, kao i u Irak da se bore protiv ekstremističke Islamske države. To bi pre učinio desničarski predsednik, koji je, po političkom opredeljenju, više sklon vojnoj akciji.

"To me podseća na one muškarce koji se plaše svojih žena i postaju diktatori na poslu", našalio se na kraju Bro, koji je dodao da uopšte ne može da predvidi da li će Olandove odluke i aktivnosti poslednjih dana poboljšati njegovu popularnost i izglede za reizbor na predsedničkim izborima 2017. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.