Opozicija ne može da ugrozi Vladu

Izvor: RTS, 23.Nov.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija ne može da ugrozi Vladu

Poslanici opozicionih stranaka koje podržavaju incijativu za izglasavanje nepoverenja vladi moći će na sednici zakazanoj za 28. novembar da iznesu kritike na račun rada kabineta Mirka Cvetkovića, ali neće imati većinu koja bi mogla da ugrozi vladu.

Zahtev za raspravu o nepoverenju vladi 4. novembra podnela je grupa poslanika Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, a u međuvremenu incijativu je podržala i Srpska napredna stranka.

Te >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stranke u parlamentu imaju 108 poslanika, dok je Liberalno demokratska stranka, koja ima 12 poslanika, danas zauzela stav da neće glasati za inicijativu o izglasavanju nepoverenja vladi.

Predstavnici vladajuće većine uvereni su da opozicija neće izglasati nepoverenje vladi, dok poslanici opozicije, ipak, smatraju da vladu treba "staviti na proveru" i pokazati da izvršna vlast više ne zaslužuje poverenje građana.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović smatra da Skupština neće izglasati nepoverenje vladi, jer je parlamentarna većina stabilna.

"Moja saznanja su da je parlamentarna većina stabilna. Naravno, svaka sednica može doneti iznenađe, ali ga ja u ovom slučaju ne očekujem", rekla je Đukić Dejanović. Prema njenim rečima, nije, ipak, uobičajeno da se nakon samo 120 dana rada vlade pokrene postupak za izglasavanje nepoverenja vladi.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da incijatava dela opozicionih stranaka za izglasavanje nepoverenja vladi "nema političkog smisla i unapred je osuđena na neuspeh".

Ona je ocenila da je inicijativa pokrenuta u pogrešno vreme i da su razlozi potpuno politički neutemeljeni.

"Ako su želeli da obaraju vladu, onda je ta ideja osuđena na neuspeh, a ako su želeli da postave određena pitanja vladi, bilo im je nuđeno da to učine na posebnoj sednici", rekla je Kolundžija.

"Ako je u pitanju potreba da se raspravlja o određenoj temi, kao što je Euleks, na čemu insistira DSS, onda je svima jasno da poslanici sate gube da pričaju mimo dnevnog reda, pa su mogli i o tome", istakla je ona, ocenjujući da, zbog toga, u toj inicijativi nema logike.

Poslanik G17 plus Željko Ivanji rekao je ranije da je siguran da će ova incijativa ojačati vladu i da će vlađuće stranke iz rasprave "izaći još jače, jer nema razloga za bilo kakvu smenu vlade".

Šef poslaničkog kluba SPS-a Branko Ružić ne očekuje da će se na toj sednci desiti nešto epohalno, osim što će građani Srbije dobiti argumetaciju opozicije protiv vlade, ali i argumentacije vladajuće koalicije o tome šta je to vlada dobro radila".

Opozicija o nepoverenju

Međutim, opozicija ima drugačije mišljenje i smatra da će sednica biti prilika da se razgovara o svim problemima, a ne samo o razmeštanju Euleksu, jer vlada ne ispunjava očekivanja građana.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić najavio je da će ta stranka glasati za nepoverenje Vladi Srbije, objašnjavajući da je ne treba obarati samo zbog njene politike prema Kosovu i Metohiji, na čemu insistira DSS, već i zbog toga što "ništa ne preduzima u borbi protiv finansijske krize".

"Vlada koja od nas krije najvažnije poteze mora da ide na proveru", smatra lider SNS-a, dodajući da je ta stranka spremna za izbore.

"Vlada ne radi ništa i nije kompetentna za bilo šta, a inicijatave za nepoverenje vladi nisu nikad besmislene, bez obzira da li imaju podršku 126 poslanika", smatra šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić.

Šef poslaničkog kluba SRS Dragan Todorović ocenio je da će građani od poslanika te stranke dobiti "svu argumentaciju i činjenice koje idu u prilog tome da vlada više ne zaslužuje poverenje i da nanosi štetu Srbiji, jer pregovara sa EU i, navodno, UN, o razmeštanju Euleksa koji bi sporvodio Ahtisarijev plan na Kosovu".

LDP neće podržati predlog

Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je danas da ta stranka u Skupštini Srbije neće glasati za inicijativu o izglasavanju nepoverenja vladi, ocenivši da bi guranje Srbije u nove izbore bilo ravno političkom zločinu.

On je na sednici Glavnog odbora rekao da će tokom te rasprave izneti "šta u toj vladi ne valja i da će predložiti mere kojima se to može otkloniti".

Ustavom Srbije je predvođeno da glasanje o nepoverenju vladi, ili pojedinom članu vlade, moze zatražiti najmanje 60 narodnih poslanika.

Nakon okončanja rasprave pristupa se glasanju o predlogu, a da bi vladi bilo uskraćeno poverenje, potrebno je da za to glasa više od polovine svih poslanika, odnosno najmanje njih 126.

Ako parlament izglasa nepoverenje vladi, predsednik Republike je dužan da pokrene postupak za izbor nove vlade. Ako Skupština ne izabere novu vladu u roku od 30 dana od izglasavanja nepoverenja, predsednik Republike je dužan da raspusti parlament i raspise izbore.

Ako vladi ne bude izglasano nepoverenje, potpisnici predloga ne mogu podneti novi predlog za glasanje o nepoverenju pre isteka roka od 180 dana, precizirano je u ustavu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

OPOZICIJI FALI JOŠ 19 GLASOVA U SKUPŠTINI

Izvor: Press, 23.Nov.2008

SRS, DSS/NS i naprednjaci, koji su podržali zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi Srbije, u parlamentu zajedno imaju 108 poslanika. .Poslanici opozicionih stranaka koji podržavaju inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi moći će na sednici zakazanoj za petak da iznesu kritike na račun rada...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.