Opet nam crtaju metu na čelu!

Izvor: Vesti-online.com, 12.Mar.2018, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet nam crtaju metu na čelu!

Komandant NATO-a za Evropu, general s četiri zvezdice Kertis Skaparoti, u svedočenju pred Odborom američkog Senata za oružane snage rekao je da je Srbija, ali i ceo srpski narod najveći problem na Balkanu.

Skaparoti je svedočio o jačanju ruskog uticaja u Evropi, što je ocenio kao najveći problem na civilnom i na vojnom planu, a posebno na zapadnom Balkanu.

On je rekao da Rusija koristi dobre odnose s čelnicima Republike Srpske za podrivanje institucija >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Bosne i Hercegovine. Takođe, da Rusija pokušava da spreči evroatlantski put pojedinih zemalja u regionu.

Skaparoti je potom izrazio duboku zabrinutost i objasnio da nedostatak diplomatskih aktivnosti doprinosi širenju ruskog uticaja na Balkanu, a na pitanje koja je zemlja najveći problem odgovorio je Srbija.

Senatori su ga tada upitali da li je govori o Srbiji ili Republici Srpskoj.

- To je Srbija, kao država, ali uopšte srpska populacija na Balkanu - odgovorio je general Skaparoti.

Komandant NATO-a je istakao da su Sjedinjene Američke Države ispustile iz vida područje zapadnog Balkana, zaključujući kako je potreban veći vojni, ali i diplomatski angažman u regionu.

Ivica Dačić reagovao je izjavom da je Skaparoti već ratovao na Balkanu, pa mu se osladilo. On, ovakve poruke vidi kao ozbiljne i poručuje da će Srbija znati da ih protumači i adekvatno regauje. Takođe je podsetio da su on i predsednik Aleksandar Vučić svima mnogo puta stavili do znanja da Srbija neće prekidati bratske veze sa Moskvom.

On je još u martu prošle godine pred istim odborom Senata pozvao na jačanje vojnog prisustva NATO-a na Kosovu s ciljem suzbijanja ruskog uticaja na Balkanu. Time je dao za pravo senatoru iz Ajove Džidiju Ernstu.

- Ne treba da smanjujemo brojnost našeg kontingenta, posebno kada je reč o Kosovskim bezbednosnim snagama, jer je to temelj stabilnosti - rekao je tada Skaparoti senatoru Ernstu.

Srpsko-ruski biznismen i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da ne pamti da je jedan vojni savez čitav narod proglasio problemom.

- To samo potvrđuje opravdanost srpske pozicije vojne neutralnosti. Zbog odbrane ključnih nacionalnih interesa po pitanju Kosova i Republike Srpske i prijateljstva sa Rusijom, NATO je nas ocenio kao problematične - poručio je Popović.

I srpske vlasti podržavaju snažno prisustvo NATO-a na Kosovu. Naime, u julu prošle godine Skaparoti posetio je Beograd. Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da Kfor, odnosno međunarodne mirovne snage pod vođstvom NATO-a, imaju ključnu ulogu u zaštiti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i očuvanju stabilnosti u regionu.

Posle sastanka, iz kabineta predsednika Vučića stiglo je saopštenje u kom je izraženo zadovoljstvo dobrom saradnjom sa NATO-om, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije. Takođe da je Skaparoti podržao napore koje Srbija ulaže u očuvanje stabilnosti i širenje saradnje u regionu, ali u svedočenju pred Senatom pokazalo se da odnos Zapadne alijanse prema Srbiji nije nimalo idiličan.

Prilikom svedočenja generala Skaparotija pred Senatom na videlo su izašla i pomeranja strategije NATO-a u Evropi. Naime, Skaparoti se saglasio sa senatorom Tomom Kotonom, republikancem iz Arkanzasa da je Baltički region najvažniji. Reč je o članicama NATO-a, bivšim sovjetskim republikama: Litvaniji, ali i Letoniji sa oko blizu 40 odsto slovenskog življa i Estoniji s oko 28 odsto Slovena. Te zemlje nadomak Sankt Peterburga i Poljske su navodno u opasnosti od ruske agresije, pa su poslednjih godina pojačane NATO snage u njima i sprovode se stalni manevri.

Međutim, sada je Skaparoti rekao senatorima da je najveća opasnost od Rusije u bliskoj budućnosti na Balkanu, a potom i na Arktiku.

- Baltičke zemlje su u NATO-u i imaju stabilnu poziciju na kontinentu. Više sam zabrinut zbog podrške srpskog naroda na Balkanu koji je više podložan ruskom uticaju.

Srpski i američki publicista i istoričar Srđa Trifković smatra da je neophodno ostvariti jedinstvo svih političkih snaga u RS oko strateškog opredeljenja za vojnu neutralnost i neustupanje vojne imovine centralnim organima BiH kako bi se sprečilo da granica na Drini bude trajno zacementirana.

- Shodno američkoj doktrini koja zahteva agresivne mere za suprotstavljanje uticaju Rusije teško je zamislivo da bi dugoročni ostanak BiH van okvira NATO-a bio prihvatljiv strateškim planerima u Vašingtonu - napisao je Trifković.

On navodi da je glavni problem s američkom strategijom što ignorišer činjenicu da je učešće Amerike u svetskoj privredi 1960. godine bilo 40 odsto, a da je sada palo na 20 procenata.

- Amerika ne može da nametne svoju hegemonističku volju i Rusiji i Kini dok se istovremeno priprema za rat protiv Severne Koreje i Irana i održava 300.000 vojnika u bazama u oko 150 zemalja na svim kontinentima - navodi Trifković.

Bivši portparol CDU Angele Merkel i nekadašnji potpredsednik Parlamentarne skupštine Oebsa još 2000. je upozoravao da je Srbija 1999. bombardovana zarad uspostavljanja američkih baza na njenoj teritoriji. Sada povodom globalne politike SAD prema Rusiji i drugima kaže da je srpski narod na pogrešnom mestu u pogrešnom vremenu.

- Rat iz 1999. imao je mnogo veze sa idejom Amerike da uništi ruski uticaj na Balkanu. Iz baze Bondstil žele da kontrolišu naftovode i gasovode iz Kaspijskog mora i da vladaju putnim i železnički sistemom u regionu - kaže Vimer i dodaje da je pitanje Kosova još tema razgovora između Izraela i njegovih suseda o budućnosti Blikog istoka.

Nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije Živadin Jovanović kaže za "Vesti" da je izjava generala Skaparotija bez sumnje rasistička.

- Srpski narod tim se po ranijem kriterijumu proglašava remetilačkim faktorom na Balkanu - kaže Jovanović.

On ističe da NATO, SAD i EU više nisu faktor koji su bili posle pada Berlinskog zida, kada su nadmoć iskazivali bombardovanjem i nisu krili ambiciju prodora na Istok. Sve se glasnije čuje da su agresiju na tada SRJ izazvali ne zbog odbrane ljudskih prava, već da bi stacionirali svoje trupe na Balkanu i ostvarili strategiju ekspanzije na Istok. Sada vrše pritisak i neosnovano optužuju Srbiju kao kočnicu njihovog daljeg prodora - pojašnjava Jovanović.

On ističe da je Srbija mala da bi mogla da izazove destabilizaciju.

- Zapad očito ne želi da prihvati novu realnost, da su Rusija i Kina ravnopravne sa njima, pa krivca za slabljenje svoje dominacije pronalaze u maloj Srbiji - smatra bivši šef diplomatije SR Jugoslavije.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

"Skaparoti o lošem uticaju Rusije, ne o problematičnom narodu"

Izvor: RTS, 12.Mar.2018

Šef medijske službe Odeljenja američke komande za Evropu major Huan Martinez kaže za Tanjug da je zapovednik američke komande za Evropu i glavnokomandujući NATO snaga u Evropi general Kertis Skaparoti 8. marta pred američkim Senatom govorio o izazovima povezanim sa "lošim uticajem" i "manipulacijom"...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.