Oni koji plaćaju neće biti ubijeni? Vlada uvodi drastične mere

Izvor: B92, 04.Dec.2022, 18:06

Oni koji plaćaju neće biti ubijeni? Vlada uvodi drastične mere

Vlada Hondurasa saopštila je u subotu da će suspendovati neka ustavna prava u oblastima u dva najveća grada pod kontrolom kriminalnih grupa.

Prava će biti suspendovana u okviru 30-dnevnog vanrednog stanja nacionalne bezbednosti koje će stupiti na snagu u utorak u nekim od najsiromašnijih oblasti glavnog grada Tegusigalpe i severnog grada San Pedro Sula.

Gradovi se bore sa takozvanim "ratnim porezom", u kojem bande nude zaštitu ili kažu da oni koji plaćaju neće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti ubijeni. Bande su palile autobuse i ubijale vozače koji nisu platili taksu, primoravajući preduzeća i ljude da plate iz straha.

Mera, za koju se očekuje da će odobriti Savet ministara, deo je plana predsednika Ksiomara Kastra da se obračuna sa nasilnim bandama.

Iznuda stvara godišnji profit za bande od 737 miliona dolara, skoro tri procenta bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.