On je majstor za čuvenu srpsku kapu

Izvor: B92, 02.Sep.2015, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

On je majstor za čuvenu srpsku kapu

Mlađe generacije verovatno ne znaju ni šta je šajkača, niti čemu služi. Mi smo naišli na vremešnog, ali pravog majstora koji ih pravi, pa nam je ispričao ko danas nosi šajkaču, ima li posla i kako se nekada učio zanat.

Srpsku kapu, odnosno šajkaču šije Božidar Gačić od 1947. godine. On je bio prvi posleratni učenik koji je stekao zvanje majstora.

Ovaj majstor ima kompletno zaokruženu proizvodnju. Osim mašine ima i originalnu peglu, ali i kalup za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << peglanje šajkača.

Božidar kaže da je nekada bilo posla, a da je danas došlo neko drugo vreme, jer isključivo ima posla ukoliko se vrši, kako kaže, remont.

Šta nam je sve Božidar ispričao, saznajte u prilogu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.