Ombudsman: Propusti u radu kameničkog Instituta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Nov.2010, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman: Propusti u radu kameničkog Instituta

BEOGRAD -

Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je niz propusta u organizovanju dopunskog rada radi lečenja od malignih bolesti u Institutu za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici i preporučio Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo da razmotri težinu propusta i odluči o eventualnoj odgovornosti, saopšteno je danas iz njegove službe.

U saopštenju Zaštitnika građana navodi se da je utvrđeno da je Institut za onkologiju Vojvodine organizovao lečenje od malignih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bolesti kroz dopunski rad, iako je to lečenje obuhvaćeno obaveznim zdravstvenim osiguranjem i za njega Institut ima obezbeđene lekare.

"Zaštitnik građana preporučio je Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo da razmotri težinu utvrđenih propusta i odluči o eventualnoj odgovornosti rukovodstva Instituta za onkologiju Vojvodine, i o tome obavesti Ministarstvo zdravlja i Zaštitnika građana", navodi se.

Dopunski rad samo za dodatne usluge

Dodaje se da je Institut počeo sa obavljanjem dopunskog rada pre nego što je dobio neophodnu saglasnost Ministarstva zdravlja, a sa pojedinim zaposlenim na Radiološkoj klinici zaključio je ugovore o obavljanju dopunskog rada uprkos činjenici da im je, zbog štetnosti uslova rada, priznato pravo na skraćeno radno vreme.

Utvrđeno je i da je zdravstveni inspektor Ministarstva zdravlja uočio neke od nepravilnosti, ali da o njima nije obavešten osnivač Instituta, to jest pokrajina, niti su preduzete mere radi njihovog otklanjanja. Ministarstvo je Institutu dalo saglasnost na Plan dopunskog rada, a da pri tom nije utvrđivalo da li Institut ispunjava propisane uslove.

Od Instituta za onkologiju Vojvodine Zaštitnik građana je zatražio da dopunski rad, ako ga ubuduće organizuje, obavlja isključivo radi pružanja dodatnih zdravstvenih usluga ili usluga za koje Institut nema obezbeđene odgovarajuće zdravstvene radnike.

"Pri tome, dopunski rad ni na koji način ne sme odlagati ili ometati pružanje usluga obuhvaćenih obaveznim zdravstvenim osiguranjem, niti sme biti obavljan na štetu zdravlja, drugih prava i opravdanih pravnih očekivanja pacijenata, ostalih građana i zaposlenih u Institutu", navodi se.

Obustaviti postupke protiv zaposlenih

Takođe, Zaštitnik građana zatražio je od Instituta da obustavi svaki eventualno pokrenuti postupak i da ne poziva na odgovornost bilo kojeg zaposlenog zbog toga što je ukazivao na nepravilnosti u radu Instituta koje su utvrđene.

Janković je utvrdio da su nepoštovanjem zakona u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici oštećeni i lekari specijalisti radiologije čije je zdravlje dopunskim radom moglo biti ugroženo, s obzirom da zbog opasnosti od zračenja rade skraćeno radno vreme.

"Za pružanje usluga radioterapije koje su u toku dopunskog rada pružali osiguranicima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje njima nije isplaćena novčana nadoknada", saopšteno je.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.