Ombudsman: Neprihvatljiv datum oduzimanja imovine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2011, 16:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman: Neprihvatljiv datum oduzimanja imovine

NOVI SAD -

Pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih saopštila je da je neprihvatljiva odredba predloženog Nacrta zakona o vraćanju imovine, prema kojoj bi se vraćala imovina oduzeta posle 9. marta 1945. godine, ocenivši da bi takvo zakonsko rešenje bilo nepravično.

Dajući svoje mišljenje i predloge o Nacrtu zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, ona je istakla da je imovina oduzimana i pre 1945. godine, navodeći primer jevrejske zajednice, čijim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je pripadnicima oduzimanje imovine počelo 1941. godine.

Pokrajinski ombudsman smatra da bi trebalo da budu obeštećeni svi oni kojima je imovina nepravedno oduzeta, odnosno da pojedinim kategorijama stanovništva kojima je naneta šteta ne bi smelo da bude uskraćena mogućnost obeštećenja ili vraćanja imovine.

Povodom odredbi u nacrtu tog zakona kojima su regulisani oblici vraćanja imovine, pokrajinski ombudsman ističe da bi bilo pravično predvideti i supstituciju, kao jedan od oblika ostvarenja tog prava, jer bi se ona mogla predvideti za „slučajeve u kojima je oduzeto poljoprivredno zemljište“.

Ta pokrajinska institucija je navela da nije pravična odredba u nacrtu zakona kojom je predviđeno da nemaju pravo na vraćanje imovine oni koji su bili prisilno mobilisani od okupacionih snaga u Drugom svetskom ratu, ili njihovi naslednici.

Osnovni princip, kako krivičnog tako i ratnog prava, jeste da je krivica za zločin individualna, podseća ombudsman.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju trajaće do kraja avgusta, a kako je najavljeno, taj zakon bi trebalo da bude pred poslanicima Narodne skupštine u prvoj polovini septembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.