Izvor: B92, 31.Jul.2019, 16:05

Ombudsman: Ministarstvo da poboljša kontrolu završnih ispita

Ombudsman: Ministarstvo da poboljša kontrolu završnih ispita

Beograd -- Zaštitnik građana preporučio je Ministarstvu prosvete da preduzme mere oko postupka organizovanja i sprovođenja završnog i prijemnog ispita.

Zaštitnik građana preporučio je Ministarstvu prosvete da preduzme mere kako bi se celokupan postupak organizovanja i sprovođenja završnog i prijemnog ispita i državne mature zadržao u domenu kontrole i odgovornosti Ministarstva i obrazovnih organa, ustanova i organizacija.

To je njegova poruka iz Mišljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s preporukama koje je uputio Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a nakon nepravilnosti u sprovođenju završnog ispita u školskoj 2018/2019.

U saopštenju dostavljeno medijiama Zaštitnik podseća da je reč reč o nepravilnostima poput onih koje su se dogodile i u školskoj 2012/2013 godini, a koje su nastale, kako ocenjuje, zbog toga što su zaposleni u štamparijama angažovani na štampanju i pakovanju testova, nezakonito pribavili testove i učinili ih javno dostupnim.

Zaštitnik građana navodi i da činjenica da su se nezakonita ponašanja u oba slučaja dogodila u štamparijama izvan prosvetnog sistema, koje su se ugovorima sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja obavezale ne samo na obavljanje posla već i na čuvanje poverljivosti testova, pokazuje da je poveravanje ovih poslova pravnim licima kosu van obrazovnog sistema "slaba karika".

To je, kako kaže, i značajan faktor rizika u organizaciji završnog ispita. "U postupku kontrole koji je sproveo sektor nadležan za prava deteta Zaštitnika građana utvrđeno je da prosvetni sistem ne raspolaže tehničkim mogućnostima i odgovarajućim finansijskim i ljudskim resursima da štampanje i pakovanje testova obezbedi u okvirima i institucijama obrazovnog sistema", izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

On je naveo da je Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja uspostavio Centar za ispite u okviru Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, sa nadležnostima koje odgovaraju i potrebi štampanja, pakovanja i distribucije testova.

S obzirom da su zaposleni u ustanovama obrazovno-vaspitnog sistema podložni daleko rigoroznijim proverama i merama nego što je to slučaj kod privatnih poslodavaca, Pašalić je uveren da korišćenje nadležnosti i resursa Zavoda i Centra za ispite omogućava da se kontrola nad kompletnom organizacijom završnog ispita i državne mature i odgovornosti za to zadrži u okvirima obrazovnog sistema i Ministarstva prosvete.

Zaštitni je još preporučio da se planiraju budžetska sredstva potrebna za obezbeđivanje materijalnih, tehničkih i drugih uslova, kako bi se aktivnosti u organizaciji završnog ispita koje su do sada poveravane eksternim partnerima ubuduće sprovodile u okviru Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Centra za ispite.

Nastavak na B92...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.