Olujni udari, grmljavina, grad... A stiže i prljava kiša sa peskom iz Sahare

Izvor: B92, 14.Maj.2023, 14:58

Olujni udari, grmljavina, grad... A stiže i prljava kiša sa peskom iz Sahare

Prema najavama meteorologa i u narednim danima očekuje nas promenljivo i nestabilno vreme.

To se posebno odnosi na dane od nedelje do četvrtka kada se očekuju obilne padavine.

I prema najavama RHMZ i u narednih nedelju dana očekuje se umereno do potpuno oblačno sa čestom kišom, pljuskovima i grmljavinom, a u nedelju i početkom naredne nedelje i sa uslovima za lokalno obilne padavine.

U košavskom području duvaće umeren i jak jugoistočni vetar, povremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa udarima olujne jačine, naročito na jugu Banata i u donjem Podunavlju, koji će u utorak biti u slabljenju i skretanju na zapadni pravac.

Ovakva sinoptička situacija, kako za Telegraf piše meteorolog Đorđe Đurić, usloviće do Srbije priliv nešto toplije vazdušne mase, ali zajedno sa južnim strujanjem očekuje se i dolazak velike količine čestica peska iz Sahare.

S obzirom na to da će pesak iz Sahare prelaziti preko Sredozemnog mora, na svom putu ka Balkanu i Srbiju pokupiće i dosta vlage, pa se od ponedeljka do srede očekuju se kiša i pljuskovi, ali sa česticama pustinjskog peska iz sa severa Afrike.

Dakle, kiša će biti "prljava", a atmosfera od peska zamućena, tako da je preporučljivo da narednih dana ne perete svoja vozila, piše Đurić.

Inače, ova pojava potpuno je uobičajena pri aktuelnoj vremenskoj situaciji, ali je retka za ovo doba godine, kao i košava koja duva ovih dana.

Najveća koncentracija čestica pustinjskog peska očekuje se tokom utorka, a tog dana očekuju se i olujni udari jugostočnog vetra, na jugu Banata i do 100 km/h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.