Oland primio Merkelovu u francuskoj ambasadi u Berlinu

Izvor: Blic, 22.Jan.2013, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland primio Merkelovu u francuskoj ambasadi u Berlinu

Berlin - Francuski predsednik Fransoa Oland danas je, u okviru svečanosti povodom pola veka od potpisivanja Jelisejskog ugovora, u francuskoj ambasadi u Berlinu primio nemačku kancelarku Angelu Merkel, a zatim je dvoje državnika razgovaralo sa nemačko-francuskim gostima.

Oland je sinoć s Merkelovom i oko 200 nemačko-francuskih đaka i studenata razgovarao u Kancelarskoj službi, a danas ga je primio u dvorcu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Belvi i nemački predsednik Joahim Gauk.

Berlin i Pariz danas, zajedničkom sednicom dva parlamenta, slave 50 godina od kada su 22. januara 1963. godine "očevi" nemačko-francuskog prijateljstva, prvi nemački posleratni kancelar, demohrišćanin Konrad Adenauer i predsednik francuske Šarl de Gol u Parizu potpisali Jelisejski ugovor, kojim su postavljene smernice novih odnosa, ali se i obe vlade obavezale na konsultacije u, izmedju ostalog, važnim pitanjima spoljne i sigurnosne politike.

Istorija pomirenja i razumevanja počela je de Golovom posetom Nemačkoj 5. septembra 1962. kada je, u euforičnom govoru, rekao: "Da živi Bon, Nemačka i nemačko-francusko prijateljstvo!" - što se tumači kao kamen temeljac u procesu pomirenja duboko neprijateljskih zemalja za vreme Drugog svetskog rata.

Adenauer i De Gol, koji je u gostima govorio nemački, slavljeni su tada u Bonu, a nekoliko meseci ranije su, u čuvenoj katedrali u Remsu, u kojoj je krunisano 25 francuskih kraljeva, prisustvovali takozvanoj misi pomirenja, koju su Francuzi prošle godine jubilarno obeležili u prisustvu nemačkog političkog i državnog vrha.

Proces pomirenja dobio je i oficijenu stranu, 22. januara 1963, potpisivanjem Jelisejskog ugovora o nemačko-franucuskoj saradnji. To je deo istorije na koju će Berlin podsetiti danas, kada se održava jedan od najvećih političkih susreta dve zemlje na koji je pozvano svih 577 poslanika francuskog parlamenta, kao i Vlada i predsednik.

Povezane vesti: Francuska - Nemačka: "odnos poverenja" Merkel i Oland poručili Grcima: Neće biti popuštanja, zahtevi se moraju ispuniti Oland u četvrtak razgovara sa Merkelovom o krizi u EU Merkelova i Oland: Uradićemo sve da zaštitimo evrozonu Francuska i Nemačka proslavile 50 godina mira

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Oland u poseti Nemačoj

Izvor: Akter, 22.Jan.2013

Francuski predsednik Fransoa Oland, povodom pola veka od potpisivanja Jelisejskog ugovora, u francuskoj ambasadi u Berlinu primio Angelu Merkel

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.