Izvor: B92, 18.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olakšana suđenja za zločine

Beograd, Zagreb -- Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Hrvatske postigla dogovor o suđenjima optuženima za zločine tokom 90-ih tamo gde se oni nalaze.

Mesto izvršenja zločina više nije glavni kriterijum za nadležnost tužilaštava i sudova, što će olakšati i dokazni postupak jer će svi dokazi biti na jednom mestu. Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da se može očekivati da veći broj predmeta iz Hrvatske stigne u Beograd.

"To >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znači da će svi dokazi koje poseduje ili hrvatsko tužilaštvo ili naša strana, a radi se o delima ratnih zločina, biti obrađeni na mestu gde je, prema ocenama tužilaštava, bolje. Pre svega se misli na mesto gde se počinioci ratnih zločina nalaze", kaže Vekarić.

"To ima još jednu veoma važnu dimenziju, političku, jer ima mnogo zahteva za sprovođenje istrage protiv lica koja nisu dostupna organima gonjenja. Sada će stručna procena omogućiti realne procesne akte, pa će biti obrađivani oni koji su, prema jednom ili drugom tužilaštvu, počinili ratni zločin", kaže on.

Sporazum o saradnji srpskog i hrvatskog tužilaštva za ratne zločine trebalo bi da bude potpisan tokom ove nedelje u Zagrebu. Očekuje se da će se i Tužilaštvo BIH priključiti i potpisati sporazume s tužilaštvima Srbije i Hrvatske.

Inicijativa za veće povezivanje regionalnih tužilaštava za ratne zločine naročito je pojačana posle prikazivanja snimka iz hrvatske akcije Oluja u junu ove godine, kada je održan prvi sastanak tužilaca BiH, Hrvatske i Srbije.

Istu ideju prethodno je zemljama regiona preporučila Karla del Ponte, glavna tužiteljka Haškog tribunala, kako bi se bolje procesuirali zločini koji neće dospeti do sudnica Haškog tribunala.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.