Izvor: B92, 22.Jun.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okun: Krajišnik ravnopravan Karadžiću

Hag -- Bivši međunarodni posrednik Herbert Okun, rekao je da je Momčilo Krajišnik bio u svemu ravnopravan sa Karadžićem.

"Krajišnik je, bez dileme, bio jedan od dvojice najvažnijih srpskih lidera u Bosni, zajedno sa Karadžićem... Među njima nije bilo razlike u stavovima, zdušno su podržavali ciljeve bosanskih Srba i o tome javno govorili", rekao je Okun.

"Razlika je bilo u prioritetima, ne u suštini, jer je Krajišnik, na primer, više od Karadžića insistirao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na podeli Sarajeva na muslimanski i srpski deo zato što je u gradu bio rođen, dok se Karadžić ponosio svojim crnogorskim poreklom", kazao je Okun koji je tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji bio zamenik mirovnog izaslanika UN Sajrusa Vensa.

Na pitanje tužioca Alana Tigera, koji su bili ciljevi bosanskih Srba, Okun je odgovorio: "Prvi cilj je bio da imaju svoju državu, Republiku Srpsku; drugi da imaju povezanu teritoriju unutar BiH i sa Srbijom; treći, da teritorije budu etnički čiste ili pretežno srpske, odatle i etničko čišćenje; četvrti, da imaju specijalne odnose sa SRJ; peti cilj je bio podela Sarajeva i šesti da bosanski Srbi imaju pravo veta na odluke centralne vlade BiH, zato što je posle medjunarodnog priznavanja u aprilu 1992. bilo jasno da će BiH postojati kao država".

Po rečima američkog diplomate, Krajišnik, sa kojim se sreo 25 puta, je u pregovorima bio "rezervisaniji, ozbiljniji i konkretniji" od Karadžića koji je, iako "inteligentan i lukav", nastupao "emotivno" i bio "sklon preterivanju i neodmerenim izjavama". "Među njima nije bilo neprijateljstva, iako su bili različiti kao ličnosti. Nastupali su kao ravnopravni saradnici", predočio je Okun, dodajući da je Karadžić često spominjao Krajišnika i kada on nije prisustvovao sastancima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.