Oksford ostaje bez statue britanskog imperijaliste

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2021, 11:35

Oksford ostaje bez statue britanskog imperijaliste

Nezavisna komisija, osnovana s ciljem da istraži budućnost kontroverzne statue britanskog imperijaliste Sesila Roudsa na zgradi Oksfordskog Univerziteta, preporučila je njeno uklanjanje.

Komisija je osnovana u junu prošle godine nakon što je Oriel koledž Oksfordskog Univerziteta glasao za uklanjanje statue, prenosi britanski list "Gardijan".

Od komisije je zatraženo da se pozabavi tim pitanjem, nakon što je statua trgovca robljem Edvarda Kolstona srušena prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godine u Bristolu u jeku protesta "Životi crnaca su važni".

Odluka je odložena zbog "znacajnog obima podnesaka" koje je komisija primila i pandemije korona virusa.

U izveštaju, u koji je "Gardijan" imao uvida, komisija je preporučila da se statua Roudsa skine i ukloni njegova ploča koja se nalazi na ulici Kralj Edvard.

Preporuka komisije je usledila nakon uklanjanja gotovo 70 počasti trgovcima robovima, kolonijalistima i rasistima od leta prošle godine kada su izbili antirasistički protesti, prema analizi "Gardijana".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.