Izvor: B92, 10.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okrugli sto o suđenjima i Tribunalu

Beograd -- SAD neće dopustiti raspuštanje Tribunala dok pravda ne bude sprovedena, izjavio je ambasador SAD u SCG Majkl Polt.

Evropska budućnost Srbije i Crne Gore tesno je povezana s nedovoljnom saradnjom s Haškim tribunalom, poruka je okruglog stola "Suđenja za ratne zločine i međunarodna politika SCG", održanog u Beogradu u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava.

Polt je, govoreći na okruglom stolu, rekao da SAD nemaju poseban stav o privremenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oslobađanju Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji su u četvrtak stigli u Beograd, i da to ne smatraju subverzijom sudskog procesa, iako može postojati određena zabrinutost.

Šef Misije OEBS-a u Beogradu Mauricio Masari kaže da je rešenje problema Ratka Mladića i četiri vojna i policijska generala ključno za evropske integracije. "Vreme je za dela jer ako sada preduzmete akciju, vrata evroatlantskih integracija za SCG biće brže otvorena", rekao je Masari. On kaže da je trenutak da se prekine s gubljenjem vremena ako SCG želi da poboljša šanse za suđenja pred domaćim sudovima. On je dodao da će, ako SCG bude sporo sarađivala s Haškim tribunalom, i njen pristup evropskim interacijama teći sporije, navodeći da bi međunarodna zajednica volela da Vlada Srbije i građani odaberu brži put, odnosno da pojačaju saradnju s Hagom.

Polt je rekao i da je krajnje vreme da se prestane sa štićenjem onih koji kažu da žele da u ime Srba odbrane sebe od odgovornosti za počinjena nedela. On je ocenio da u zemlji još nije prihvaćena činjenica da je bilo ratnih zločina.

Predstavnik Sekretarijata Haškog tribunala u Beogradu Aleksandra Milenov rekla je da sud u Hagu poziva vlasti SCG da uhapse i izruče optužene za ratne zločine. "Država u kojoj postoji vladavina prava ne ubeđuje se sa optuženim, već ih jednostavno hapsi", poručila je ona i dodala da su Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević, Sreten Lukić i Vlastimir Đorđević imali više od godinu dana da odu u Hag i konstatovala da stav Vlade Srbije o dobrovoljnoj predaji kao boljem rešenju problema očigledno ne funkcioniše.

Portparol Veća za ratne zločine Suda za ratne zločine u Beogradu Sonja Prostran rekla je da je to veće voljno da sudi svakom optuženom, bez obzira na nacionalnost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.