Okončana istraga o Agrobanci

Izvor: B92, 07.Maj.2013, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okončana istraga o "Agrobanci"

Beograd -- Tužilaštvo okončalo istragu u aferi "Agrobanka", prvom slučaju koji je pokrenut u borbi protiv korupcije. Na spisku 21 osoba, kao i Antonić, pišu Novosti.

Nenamenska dodela kredita "Agrobanke", čime je naneta šteta veća od 80 miliona evra, prvi je slučaj pokrenut u borbi protiv korupcije, koji je započela Radna grupa Uprave kriminalističke policije MUP Srbije i koji je rezultirao podizanjem optužnice.

Na spisku se našla 21 osoba, među njima i Dušan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Antonić, nekadašnji predsednik Upravnog odbora "Agrobanke". On se od avgusta prošle godine nalazi u pritvoru kao i još šestorica optuženih, za koje je prošle nedelje Tužilaštvo tražilo produženje pritvora.

Reč je o Slavoljubu Korićancu, Bojanu Zariću, Branimiru Uzelcu, Dragomiru Jovanoviću, Dušku Sekuliću i Slobodanu Ratkoviću. U odnosu na trojicu okrivljenih, Milana Antonića, Miloša Uzelca i Suada Hasovića, predložena je mera zabrane napuštanja stana. Ostali optuženi ranije su pušteni iz pritvora.

Optužnica za navodne zloupotrebe u "Agrobanci" prvobitno je podignuta u februaru, ali je sud vratio na dopunu, kako bi se uradilo dodatno ekonomsko-finansijsko veštačenje, kao i dopunsko grafološko veštačenje. Novi rezultati finansijskog veštačenja, koje je Tužilaštvo prezentovalo prošle nedelje pokazali su da je u odnosu na prvu optužnicu stečena protivpravna imovinska korist veća za dve milijarde dinara.

Optužnicom nisu obuhvaćeni Jožef Kasa i trojica njegovih saradnika, protiv kojih istraga još traje. Prvobitno, postupkom je bio obuhvaćen i Radoslav Sekulić, vlasnik "Habitfarma", ali je istraga protiv njega prekinuta, jer kako su se veštaci izjasnili, zbog trenutno lošeg zdravstvenog stanja privremeno ne može da učestvuje u krivičnom postupku.

Na listi Tužilaštva našli su se i Boban Labović, direktor za korporativno bankarstvo, Borka Filipović, Nenad Maričić i Snežana Paunović. Optužnica tereti i Dragovana Milinkovića, Miloša Markovića, Duška Šunjarevića, Bratislava Mihajlovića, koji su optuženi kao odgovorna lica u privrednim društvima "Habitfarm", "Svis farmacija", "Svis intermedikal", "Produkt trejd fajnans", Vestern style... Svima se na teret stavlja zloupotreba položaja odgovornog lica.

Ovim aktom su obuhvaćeni i ovlašćeni procenitelji Zvezdan Damjanović i Stojan Stojanov, koji su, kako se tvrdi, vršili procenu vrednosti nekretnina na kojima su uspostavljane hipoteke u korist oštećene banke, koji se terete za pomaganje u zloupotrebi.

Tužilaštvo navodi da postoji opravdana sumnja da su optuženi od početka 2006. pa do kraja 2011. godine protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u "Agrobanci" odobravali kredite, bankarske garancije, avale menica i otpisivali dospele obaveze navedenih preduzeća. Odobreni krediti, dalje piše, nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret "Agrobanke".

Naplata kredita i drugih obaveza iz založenih nekretnina nije bila moguća, jer je njihova vrednost bila višestruko manja od procenjene, kao i od dospelih obaveza. Pored toga, nad gotovo svim privrednim društvima kojima su odobravani plasmani pokrenuti su stečajni postupci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.