Oko stotinu ptica otrovano u predgrađu Vršca

Izvor: RTS, 19.Okt.2018, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko stotinu ptica otrovano u predgrađu Vršca

Na njivi u predgrađu Vršca pronađeno je više desetina uginulih ptica, a na susednom salašu uginulo je sedam koza. Inspektori utvrđuju uzrok uginuća i moguću povezanost ta dva slučaja.
Stotinak golubova, gugutki, fazana, zeba uginulo je na njivi na Margitskom naselju, u predgrađu Vršca. Odmah je reagovalo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica, a okupile su se i komšije koje žive u neposrednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << blizini njive.

"Katastrofalno, eto, mnogo uginuća i ne znamo još šta se sve dešava okolo, što su ptice tako pijane letele, da li će to neka domaća životinja da pojede, pošto je tu blizu jako naselje, nema dvadesetak metara", kaže Jožef Hušček.
Očevici tvrde da su sve ptice zobale seme žita posejano na njivi.
"Recimo da smo juče sedeli ovde neka dva sata, dva i po sata, posmatrali situaciju gde golub, mi ga gledamo i pratimo, gde golub dolazi do otkrivenog semena, kljuca, poleće i za bukvalno dve sekunde pada mrtav", navodi vlasnik salaša Oliver Marković.
Marković ima salaš na svega desetak metara od njive, na kojem gaji 200 koza, 50 svinja, živinu i tridesetak pasa. Do sada mu je uginulo sedam koza, a u strahu je i za ostale životinje na salašu.

Opravdana je i bojazan da bi u narednim danima moglo biti još uginuća, jer su predatori pojedine leševe razvukli pre nego što su nadležni uspeli da reaguju.
Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica strahuju da bi u pitanju mogao da bude neki od zabranjenih insekticida za zaštitu bilja, poput furadana.
"Životinja kada pojede furadan na licu mesta ugiba ili ode malo dalje i ugine u neposrednoj blizini, postoji mogućnost da je to, ali videće se kada se ispitivanja budu završila" objašnjava Milivoje Vučanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica.
Da li je u pitanju otrov, utvrdiće nadležne stručne službe. Vlasnik njive tvrdi da se poljoprivredom već dugo bavi i da seme nije ničim tretirao.
"Prošli petak smo sejali žito koje je kupljeno u poljoprivrednoj apoteci i to je to tačno pre sedam dana", kaže Mila Stojić, vlasnica njive, i tvrdi da ničim nije tretirano seme.
Sve inspekcijske službe danas su bile na spornoj njivi, uzeti su uzorci semena kako bi moglo da se utvrdi šta je izazvalo ovakav pomor ptica, kao i da li je isti uzrok izazvao i pomor koza na susednom salašu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.