Oko sedam hiljada Jevreja prošetalo do Aušvica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Maj.2011, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oko sedam hiljada Jevreja prošetalo do Aušvica

VARŠAVA -

Oko 7.000 Jevreja prošetalo je danas do bivšeg nacističkog logora smrti Aušvic, u znak sećanja na šest miliona žrtava holokausta.

Učesnici 20. godišnjeg "Marša živih", koji su nosili izraelske zastave, krenuli su u šetnju od kapije bivšeg logora na kojoj se nalazi zloglasni natpis "Rad oslobađa".

Oni su, zatim, šetali oko tri kilometra od zgrada od crvene cigle u Aušvicu 1 do drvenih baraka i gasnih komora u Bireknauu ili Aušvicu 2, gde >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je kod spomenika žrtavama logora održana memorijalna ceremonija, prenele su agencije.

U šetnji, koja se uvek održava na Dan sećanja na holokaust, učestvovali su i neki od preživelih logoraša.

U periodu od 1942. do 1945. godine, za vreme Drugog svetskog rata, u Aušvicu je od gladi, bolesti i prinudnog rada umrlo 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja, Poljaka i Roma.

Aušvic su 27. januara 1945. godine oslobodili sovjetski vojnici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Oko 7.000 Jevreja prošetalo do Aušvica

Izvor: Politika, 02.Maj.2011

VARŠAVA – Oko 7.000 Jevreja prošetalo je danas do bivšeg nacističkog logora smrti Aušvic, u znak sećanja na šest miliona žrtava holokausta...Učesnici 20. godišnjeg „Marša živih”, koji su nosili izraelske zastave, krenuli su u šetnju od kapije bivšeg logora na kojoj se nalazi zloglasni...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.