Oko 3.000 trudnica je u opasnosti

Izvor: B92, 08.Mar.2024, 22:29

Oko 3.000 trudnica je u opasnosti

Gotovo 3.000 trudnica u prestonici Haitija, Port-o-Prensu, nalaze se u opasnosti da im bude uskraćena neophodna zdravstvena zaštita.

One će biti ugrožene ako se trenutna blokada grada, koju su izazvali napadi naoružanih bandi, nastavi, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Integrisana kancelarija UN na Haitiju (BINUH), saopštila je da za oko 450 trudnih žena od ukupno oko 3.000 postoji rizik od potencijalno fatalnih akušerskih komplikacija.

BINUH je, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takođe, upozorio da bi više od 500 žena žrtava seksualnog nasilja naoružanih bandi moglo da ostane bez medicinske pomoći do kraja marta, preneo je Rojters.

BINUH navodi da je abortus na Haitiju i dalje ilegalan, kao i da bolnice upozoravaju na nedostatak osoblja, kreveta i krvi, dok su mnoge humanitarne organizacije obustavile usluge zbog nasilja.

Vlada Haitija produžila je vanredno stanje u četvrtak usred masovnih pljački i napada naoružanih bandi, na policijske stanice. Naoružane bande pozivaju na zbacivanje premijera Haitija Arijela Anrija, koji je trenutno u Portoriku i koji se bori da dobije međunarodnu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.