Ogradili se od optuženog za prevaru

Izvor: B92, 29.Maj.2014, 19:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ogradili se od optuženog za prevaru

Novi Sad -- Memorijalno društvo "Racija 1942" ogradilo se od svoga člana Aleksandra Veljića, kog je Jevrejska opština u Novom Sadu optužila da je pokušao da prevari javnost

Veljića optužuju da je pokušao da prevari javnost, tako što je svoj privatni žiro-račun prikazao kao račun za uplatu sredstava za pomoć Jevrejima ugroženim od poplava u Srbiji.

U Memorijalnom društvu "Racija 1942." za agenciju Beta su kazali da je Aleksandar Veljić osnovao Društvo za očuvanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sećanja na holokaust i da je u tom svojstvu objavio sopstveni žiro-račun za takozvanu humanitarnu akciju, ali su istakli da to nema nikakve veze sa aktivnostima udruženja "Racija 1942".

"Obavestavamo javnost da se ogradjujemo od svih aktivnosti Aleksandra Veljića i Društva za očuvanje sećanja na Holokaust po pitanju prikupljanja novcanih donacija za ugrozene u poplavama", kazali su u Memorijalnom društvu "Racija 1942."

Jevrejska opština u Novom Sadu navela je da se pre nedelju dana na internetu pojavio poziv stranim donatorima da pomognu "novosadskim Jevrejima koji su pogođeni poplavama", iako Novi Sad nije bio ugrožen, javila je regionalna televizija N1 na svom Jutjub (Youtube) kanalu.

Predsednik Jevrejske opštine u Novom Sadu Goran Levi rekao je da je neumesno tražiti pomoć u ime onih koji nisu bili ni ugroženi poplavama.

"Da je bilo Jevreja u Novom Sadu koji su pogodjeni poplavama, Jevrejska opština bi im prva pomogla. Medjutim, činjenica je da nijedan čovek u Novom Sadu nije bio direktno ugrožen", rekao je Levi.

On je dodao da je Veljić u poziv stavio svoj privatni žiro-račun.

Veljić je odbacio optužbe da je pokušao da profitira u vanrednoj situaciji, ali je potvrdio da je na internetu objavio apel koji su drugi preneli i dalje ga širili.

"Tačno je da sam 'okačio' svoj lični žiro-račun, ali ja drugi nemam. Sva pomoć će biti slikana i javno objavljena", rekao je Veljić za N1.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.