Oglušivanjem o referendum političari sebi kopaju rupu

Izvor: B92, 25.Sep.2016, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oglušivanjem o referendum političari sebi kopaju rupu"

Referendum o Danu RS nije formalno-pravno obavezujući i nije nešto što nužno mora vlast i opozicija u RS da sprovedu u praksi, kaže profesor FPN Vlade Simović.

Kao je za B92 rekao Simović, referendum o Danu Republike u RS je "na neki način moralno obavezujući".

"Mobilizovana je jako velika biračka struktura, podignute su strasni na jedan jako visok stepen i na neki način se očekuje da ovo što je bila provera građanske volje i najsnažniji stepen potvrde >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << narodnog suvereniteta - šta to narod koji je suveren želi kao datum obeležavanja Dana Repupblike. I to se ne može negirati", rekao je Simović i dodao:

"Političari, ukoliko bi se oglušili o ovaj referendum, sami sebi bi iskopali rupu."

Simović objašnjava da "građani nisu spremni da razumeju procese već idu za strastima, što pokazuje nedovoljno razvijenu političku kulturu i svest na ovim prostorima, a ta preterana strast prema politici i nacionalnim pitanjima je često isključiva i može da dovede do ozbiljnih posledica u funkcionisanju sistema".

"Ustav BiH koji je deo dejtonskog sporazuma jasno kaže da su odluke ustavnog suda konačne i obavezujuće, a kršenje istih može da dovede do određenih sankcija, međutim, ovde je reč o jednoj drugoj svari. Ne verujem da će neko otvarati nove procese koji mogu da dovedu do novih sukoba već će čekati da sstvari splasnu i zamru. Ukinut je grb RS i sada ima ablem i to je na neki način prošlo i prećutno je prihvaćemo i to će se desiti i sa ovim danom. Bitnija je druga poruka, RS je pokušala i čini mi se uspela u tome da pokaže da je koliko-toliko zreo entitet i pokazala je i da se oslanja na narod kao nosioca suvereniteta", kazao je on i dodao da održavanje referenduma u RS smatra izuzetno dobrim.

"Mislim da je ovo izuzetno dobro jer je otvoreno pitanje za pokretanje referenduma po mnogim drugim pitanjima – abortusu, gej brakovima, zaduživanja kod MMF... Ako će ovaj referendum dovesti do toga, to je jako dobro. A što se tiče referenduma za otcepljenje to je jedna avantura u koju je teško da bilo ko želi da se upusti, ona je samo deo dnevno političkih potkusurivanja", zaključio je Simović.

Opširnije o referendumu u RS i kompletnu izjavu Simovića pogledajte u videoprilogu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.