Oglasio se Zulu kralj: Dobro sam, nisam otrovan

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 10:36

Oglasio se Zulu kralj: Dobro sam, nisam otrovan

Kralj južnoafričkog Zulu naroda Misuzulu ka Zvelithini obratio se sunarodnicima povodom navoda da je otrovan i poručio im da to nije tačno.

"Dobro sam, nisam otrovan", rekao je on u video poruci. Rekao je da je u Esvatini otišao na redovan prelged.

Tokom vikenda, njegov predstavnik rekao je da je kralj Misuzulu otišao u susedni Esvatini na lečenje. Do toga je došlo nakon iznenadne smrti kraljevog bliskog savetnika za koga se sumnja da je otrovan.

Kraljev >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << portparol rekao je da je u toku "orkestrirana agenda i očajnički narativ radi širenja netačnih i neosnovanih tvrdnji o kraljevoj bolesti".

Kako navodi BBC, najnovija dešavanja pokazatelj su porasta nesuglasica na čelu Zulu kraljevstva.

"Srećan sam, sve je dobro, nema nikakvog otrova. Molim ljude, pogotovo pripadnike Zulu naroda, kraljevske porodice da ne slušaju sve što se priča", rekao je kralj Misuzulu.

Kralj Misuzulu je krunisan pred više hiljada ljudi u oktobru, nakon velike borbe za vlast unutar kraljevske porodice.

Ta ceremonija bila je prvo krunisanje naroda Zulu od kad je Južna Afrika postala demokratija 1994. godine.

Činom je okončana duga i ogorčena borba za naslednika kralja Gudvila Zvelitinija koji je umro prošle godine, a koji je na tronu Zulu monarhije bio skoro 50 godina.

Kralj Zulu nema formalnu političku moć a uloga monarhije unutar šireg južnoafričkog društva uglavnom je ceremonijalna, ali je veoma uticajna sa državnim budžetom od sedam miliona dolara godišnje.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.