Oficirski dom završen do Nove godine (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 30.Sep.2013, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oficirski dom završen do Nove godine (VIDEO)

„Umesto do 10. novembra, kao što je prvobitno bilo planirano, rekonstrukcija Oficirskog doma biće završena do Nove godine“, potvrdili su, prilikom obilaska gradilista, predsednik Skupštine Grada prof. dr Mile Ilić i izvršni direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Jovanović. Na produžetak roka, najviše utiče to što će, zbog dotrajalosti, morati da bude srušena kompletna krovna konstrukcija.
Krovna konstrukcija pravljena je od trske i mora biti zamenjena, s obzirom na to da je u priličnoj meri propala. Zgrada je sagrađena 1890, a poslednju deceniju bila je prepuštena vandalima. Do kraja godine, objekat će biti pretvoren u multifunkcionalni centar.
Rekonstrukcija Oficirskog doma starog 123 godine, košta oko sto miliona dinara, od čega je polovinu obezbedio NIP, dok će ostatak finansirati Grad. Krajem 19. veka, u objektu se nalazila privatna kafana “Bulevar“, u kojoj su nastupala pevačka društva, pozorišne trupe i vojni orkestri. Godine 1914. i 1915, kada je Niš smatran ratnom prestonicom Kraljevine Srbije, tu su zasedale Vlada i Narodna Skupština. Tada je u njoj doneta i “Niška deklaracija“, prvi dokument o ratnim ciljevima u Prvom svetskom ratu. Od 1903. do 1941, zgrada je korišćena kao Oficirski dom, jer je kafanu otkupila Komanda Grada. Kao spomenik od velikog značaja pod zaštitom je Države.

Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Pomeren rok za završetak Oficirskog doma

Izvor: JužneVesti.com, 30.Sep.2013

Umesto 10. novembra, kako je prvobitno planirano, rekonstrukcija Oficirskog doma u Nišu trebalo bi da bude završena do Nove godine.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.